Pályázatok szépkorúaknak – Ülésezett az Idősügyi Tanács
Fotó: Szarka Lajos

Az önkormányzat téli ünnepeket és a generációk együttműködését támogató pályázatáról, a Meséld el nekem! sorozat újabb készülő kötetéről, illetve a ’23-as esztendő hagyományos programjairól kapott tájékoztatást a 25 ezernél is több szépkorút képviselő Idősügyi Tanács a városi tisztségviselőktől.

 

7 és fél milliós keretösszeg áll az idősügyi, de más civil szervezetek rendelkezésére is, mely az év végi ünnepi eseményeket támogatja. November 10-ig jelentkezhetnek a Szociális és Köznevelési Osztályon személyesen vagy érdeklődhetnek telefonon. A korábbi nyomtatványok most is érvényesek. A pályázatokat a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság véleményezi, majd november 24-én dönt a támogatásról a közgyűlés.

A programokat december 31-ig kell megrendezni, majd január 31-ig elszámolni azok költségével.

„Az önkormányzat hagyományosan idén is meghirdette a szociális alap keretében azt a pályázati felhívást, mely a generációk együttműködését hivatott elősegíteni. Ennek a pályázatnak a keretében elsősorban karácsonyi programok támogatására lehet pályázni. Elsősorban idősügyi, de más szervezetnek is lehet. A kiírás szerint szociális és egészségügyi tevékenységet folytató szervezetek nyújthatnak be pályázatot erre” – tájékoztatott Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

Mindig vannak új történetek és új szereplők, említette a város alpolgármestere, amikor a Meséld el nekem! irodalmi pályázat határidejének módosításáról beszélt. Örömről, fájdalomról, boldogságról és tragédiáról szóltak különböző műfajokban az eddigi írások a régmúlt időkről.

„Bármiről, ami valakinek az életével, esetleg Nyíregyházával, a megyével összefügg. Ilyeneket írtak eddig is, az elmúlt öt évben. Nyitott a határidő. Október 30. az eredeti zárása, de az év végéig nyugodtan lehet küldeni. Van, aki versben mondja el, van, aki prózában az élete történetét. Az eddigi tapasztalat, hogy sok olyan életút van, és olyan történet, ami gazdagíthatja Nyíregyházának a jobb megismerését, azt, hogy az utódok tájékozódjanak, mi hogyan nézett ki a városban az utóbbi időszakban” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A legújabb kötetet a tavalyi pályázat 4. kiadványával együtt, 2023-ban, költséghatékony módon jelenteti meg az önkormányzat. Az Idősügyi Tanács foglalkozott a jövő évi tervekkel, javaslattal éltek a tagság véleménye szerint.

„Én azt gondolom, hogy azok a sikeres dolgok, amiket eddig megvalósítottunk – akár az Alkotó idősek, akár a Meséld el nekem, akár az idősek napi öröm – séta az állatparkban –, azt meg fogjuk hagyni. Az egyik napirendi pontunk, hogy mit gondolunk a jövő évről. Mit hoznak az Idősügyi Tanács tagjai, amit megvitatunk, és felvesszük a jövő évi programba” – mondta az Idősügyi Tanács titkára, Telepóczkiné Farkas Márta.

A Szociális Osztály vezetője arról is tájékoztatta az időseket, hogy hamarosan kezdik a karácsonyi csomagokat házhoz szállítani, de addig jó néhány időpontot kell még szem előtt tartani.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20221018