Pályaorientációs napot tartottak  a Bem József Általános Iskolában
Pályaorientációs napot tartottak a Bem József Általános Iskolában

Pályaorientációs napon ismerkedhettek meg a különböző szakmákkal a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola diákjai. A köznevelési intézményben már hagyomány, hogy minden évben szerveznek pályaorientációs napot, ahol minden évfolyam az életkori sajátosságainak megfelelően ismerkedhet különböző foglalkozásokkal és a  kulisszatitkaiba pillanthatnak be a tanulók. 

Az iskola végzős diákjai ellátogattak a  Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra.  Ott a lánglovagok sokszor veszélyes, ám annál izgalmasabb életét figyelhették meg. Megnézték, hogyan kapnak riasztást a tűzoltók, majd azt, hogy hogyan, milyen módon jutnak el a tűzoltóautóig, ahol védőruhájuk várja őket. 

A Múzeumfaluban a népi kismesterségekkel ismerkedtek meg érdeklődő tanulóink.  A Continental Arénában pedig  olyan helyekre is betekinthettek, ahová csak az ott dolgozók vagy a sportolók jutnak be.  Találkoztak a  kosárlabdásokkal, valamint a röplabdásokkal is.

A Jósa András Múzeumban a Szinyei Merse Pál életművét bemutató, Szinyei impressziói című kiállítást is megtekinthették, ahol múzeumpedagógiai foglalkozáson is várta őket.  A festmények mellett megismerkedtek a nyíregyházi katonák életével és, ezt követően pedig  a  restaurátorok műhelytitkaiba is bepillanthattak.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban tanulhattak a gyűjtemény működéséről, valamit arról, hogy milyen programokkal és foglalkozásokkal várják az iskolásokat. Iskolánk egyik  osztálya,  a Székelyi Cipőkellék Gyártó Kft. üzemébe látogatott el, majd a Gyaloglás világnapja alkalmából az Őzetanya halastavát sétálták körbe.

A debreceni Agóra Tudományos Élményközpont különleges programmal fogadta tanulóinkat.   Meglátogatták a Planetáriumot, ahol a csillagos égbolton a Holdra „utaztak”. Egy osztályunk a  Móricz Zsigmond Színházba látogatott el, ahol  bepillantást nyerhettek a színház különleges világába.

A színészek, az ügyelők, az öltöztetők  és a zenekar útvonalain járták be az épületet, majd kipróbálhatták, milyen érzés a zenekari árokból nézni a színpadot. A nyíregyházi székhelyű, bojlival és horgászcsali készítéssel foglalkozó,  SBS Tactiscal Bait Productcég is betekintést engedett a mindennapjaiba.

Tanulóink közül néhányan a  Szerencsen lévő, híres csoki gyárba is ellátogattak, ahol az édesség történetét tanulmányozták.  Egyik osztályunk a Nyíregyházi Állatparkban tett egy hatalmas sétát, ahol ismert és különleges élőlényeket néztek meg. Volt, aki az Állatbarát Alapítvány karitatív tevékenységét tanulmányozhatta.

A gyerekeknek külön örömöt jelentett az, hogy tevékenyen részt vehettek a menhely életében:  50 kutyát hoztak ki a kennelekből és vitték őket tanulóink segítségével sétálni.

Egyik osztályunkat a Nyíregyházi Rendőrkapitányság fogadta. A diákok a vendéglátó százados vezetésével testközelből ismerkedhettek meg a rendészeti hivatás sokszínűségével, kihívásaival. A nap során  megnézhették azt is, hogyan dolgoznak a   nyomozók.

A pályaorientációs napon segítségünkre volt a   Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola,  a Nyíregyházi Egyetem, a NYSZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a NYSZC  Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola is. Ezen a napon a Bemes gyerekek sok –sok új információval, élménnyel gazdagodva zárhatták a napot.