Pályaorientációs nap a Szent Imrében – Különböző előadások segítették a diákok döntését

Pályaorientációs napot szerveztek a Szent Imre katolikus gimnázium és két tanítási nyelvű általános iskolában. Az intézmény egykori diákjait is visszahívta, hogy meséljenek saját hivatásukról, illetve különböző felsőoktatási intézmények és érdekes szakmák képviselői, szakemberei próbálták segíteni a diákok pályaválasztását.

Vízkereszti szentmisével kezdődött január 6-a a Szent Imre katolikus gimnázium és általános iskolában, a nap hátralévő részében pedig pályaorientációs projektnapot szerveztek, amelybe mindenkit bevontak a legkisebbektől a legnagyobbakig egyaránt. Nem csak a továbbtanulás előtt állók kapják meg sokszor a „mi leszel, ha nagy leszel kérdést”, pedig a tanulók sokszor még 11. vagy akár 12. osztályban sem tudják pontosan, hogy mivel szeretnének foglalkozni a későbbiekben. A pályaorientáció, vagyis a választást segítő előadások és ismertetők nagyban segíthetnek a diákoknak a célok kiválasztásában.

Egykori diákok, bemutatkozó intézmények

A Szent Imrében az egész nap erről szólt, a diákok különböző előadásokon vehettek részt, ahol egykori tanulók meséltek saját hivatásukról, illetve arról, milyen út vezetett a céljaikig. Az előadók között volt például politológus, családi és párkapcsolati szakpszichológus, nemzetközi referens, közgazdász és jogász. Kozma Tamás, aki korábban a Szent Imre diákja, majd pedagógusa is volt, jelenleg politológusként dolgozik, az élethosszig tartó tanulásra próbálta felhívni a diákok figyelmét.

Ha valaki ide visszajön, akkor már vállalja ezt a közösséget, leteszi a voksát amellett, hogy jó volt itt lenni és jó innen elmenni, mert egy olyan csomagot ad, amivel aztán lehet odakint érvényesülni. Aki egyszer szentimrés, az mindig szentimrés marad – hogy egy kicsit közhelyesen fogalmazzak. Nem úgy jöttem ide, hogy na most én leszek a példakép, megvan a pedagógiai szempontom és inkább támogatni szeretném őket abban a döntéshozatalban, ami a következő hónapokban rájuk vár.” – mesélte Kozma Tamás még az előadása előtt.

Az intézményben jelenleg közel 760 diák tanul elsőtől a tizenkettedig évfolyamig, őket mind bevonták a pályaválasztást segítő projektnapba. Több felsőoktatási intézmény is képviselte magát a rendezvényen, többek között a Nyíregyházi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem.

Mindenki tehetséges

Minden gyermek jó valamiben és minden gyermek nagy ajándék és tele van talentumokkal, ezeket a talentumokat a pályaorientációs nap megszervezésével igyekszünk a diákjainkból kihozni, erősíteni. A pályaorientációs nap lehetőség arra, hogy a diákok megismerkedjenek szülőkkel, volt szentimrés diákokkal, olyan emberekkel, akik példaképek lehetnek, akik motiválják őket a pályaválasztásban, megismertetik a diákokat a szakmájukkal, az elhivatottságukkal.” – nyilatkozta Tormássiné Kapitány Ágotha, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

A projektnapból a legkisebbek sem maradtak ki, az elsőtől a negyedik osztályig érzékenyítő foglalkozásokat szerveztek a gyerekeknek, illetve hozzájuk is érkeztek különböző szakmák képviselői, egy-egy érdekes bemutatóval. Az egész napos pályaorientációs előadások szervezője és felelőse Maczinkó Mariann tanárnő volt a Szent Imrében.

Kapcsolódó galéria

Pályaorientáció a Szent Imre iskolában - 20220206