Pályaorientáció a Móricz Iskolában – A honvédség és a katasztrófavédelem is bemutatkozott

A Szakképzési Centrum valamennyi nyíregyházi iskolája, a Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara, a Michelin és a rendvédelmi szervek közreműködésével rendeztek a Móricz Zsigmond Általános Iskola és tagintézményei diákjainak pályaorientációs napot. 

Az elmúlt tanévtől biztosított az általános iskolák számára egy tanítás nélküli munkanap, melyet a pályaorientációra szánnak. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában ez a második esztendő. A székhely intézmény mellett ott voltak a Vécsey, a Kertvárosi és Váci tagintézmény diákjai is.

László Kevin, a Móricz Zsigmond Általános Iskola egy diákja elárulta szerkesztőségünk munkatársának:

Van elképzelésem, én programozó irányba szeretnék menni, vagy a robotika felé. Ezek érdekelnek. Talán a Széchenyit vagy+ a Bánkit választanám, ezek a legjobb iskolák, akik programozással foglalkoznak.

Íme, egy diák a több mint 700-ból. Bizony, nem mindenki ilyen elszánt, leginkább bizonytalanok a jövővel kapcsolatban. A család és az iskola felelőssége, hogy információt, élményt nyújtson a témával kapcsolatban az iskolásoknak.

Oroszvári – Molnár Anikó, a Móricz Zsigmond Általános Iskola pályaválasztási felelőse elmondta:

Mérföldkő a gyerekek életében a pályaválasztás, és ebben szeretnénk őket segíteni. Változások történtek, szakképzési centrumok alakultak ki, maradtak gimnáziumok, és a gyerekek elvesznek a sűrűben, ill. a szülők is. Éppen ezért erre a rendezvényre nagyon sok szülőt is szeretettek vártunk, hogy az adott intézményekkel ők is testközelben találkozhassanak, és itt biztos, hogy több idejük van az adott iskolával, intézménnyel megismerkedni.

A pályaválasztási felelős gyűjti az információkat, figyeli a nyílt napokat, és tájékoztatja a gyerekeket, szülőket. Fontos tudni valamennyi lehetőségekről, e szerint dönthetnek a továbbtanulásról, iskolaválasztásról.

Illés Zoltán, a Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója kiemelte: 

Nem titkolt célja ennek a rendezvénynek elsősorban a szakmák irányába orientálni a tanulóinkat. Megismerkedhetnek a szakképző intézményekkel, de ipari cég is képviselteti magát, a Michelin Hungária Kft, a Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara, a Szakképzési Centrum az összes intézményével, az élelmiszeripari képzéssel foglalkozó középiskolák is jelen vannak. Vannak gimnáziumok is, mint a Vasvári Pál vagy a Kölcsey Gimnázium.

A pályaorientációs napon 27 résztvevő jelent meg, a gimnáziumok, és szakképző iskolák képviselői mellett, a honvédség, a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem munkatársai is tartottak bemutatót a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, tájékoztatták a fiatalokat a lehetőségekről, a tanulmányok rendjéről és a jövőről. 

Kapcsolódó galéria

Pályaorientációs nap a Móricz Iskolában