Öt tipikus szabolcsi étel receptekkel, amiket sosem lehet megunni!

Ápr 18, 2020

Szabolcs-Szatmár-Bereg ételeit és italait nem lehet megunni. A tájegység alapvető konyhai nyersanyagai a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó, a bab és a káposzta. Az utóbbiból pedig az egyik leghíresebb fogás készül, a szabolcsi töltött káposzta, amit ezen a környéken paradicsommal főznek, a töltelékbe pedig a mai napig kukoricadara kerül. Összegyűjtöttünk öt tipikus szabolcsi ételt, amelyek látványától és ízétől minden ínyenc elolvad.

NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES

Hozzávalók a leveshez

  • 40 dkg sertés- vagy borjúhús (apróra vágva)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 15 dkg leveszöldség vegyesen (sárgarépa, petrezselyem)
  • 5 dkg karalábé
  • 5 dkg zeller
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg karfiol
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1/2 csokor petrezselyemlevél
  • 4 adag burgonyagombóc
  • 5 dkg citrom

Hozzávalók a krumpligombóchoz

  • 30 dkg burgonya (főtt, áttört)
  • 1 db tojás (kisebb)
  • 8 dkg finomliszt
  • 2 g őrölt fekete bors
  • 1/2 csokor petrezselyemlevél

Leves elkészítése

  1. 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, és kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, szintén egy kicsit megpirítjuk, majd egy kis vízzel felöntve félpuhára pároljuk, és beletesszük a zöldségeket. Amikor ezek is félig megfőttek, akkor tesszük bele a felszeletelt gombát és a zöldborsót.
  2. Amíg a hús és a zöldségek főnek, elkészítjük a krumpligombócot.
  3. A két dl főzőtejszínt elkeverjük a liszttel és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Lassan felfőzzük. Amikor felfőtt, a krumplis masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
  4. Friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.

Krumpligombóc elkészítése

  1. Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főző levet leöntjük, és még melegen áttörjük.
  2. Ha kihűlt, adunk hozzá egy kicsi felvert tojást, 8 dkg lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.

(Forrás: nyiregyhaza.info.hu)

SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók

  • 1-2 fej káposzta
  • 0,5 kg lapocka
  • 25–30 dkg füstölt húsos szalonna
  • 25 dkg kukoricadara (kásadara)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • fokhagyma ízlés szerint
  • paprika
  • 1 paradicsom
  • pirospaprika, só, bors, darált pri­ta­minpaprika (esetleg gulyáskrém és ételízesítő).

Elkészítése

  1. A felforrt vizet sózzuk, beletesszük a torzsájától „megszabadított” káposztafejet. Ahogy válnak le a levelek – és már „hajlékonyak”, kiszedegetjük azokat, félretesszük. Ha kihűlt, a vastagabb ereket levágjuk róla.
  2. A ledarált füstölt szalonnát odatesszük egy serpenyőbe, ha lepirult, mehet hozzá szintén a ledarált vörös- és fokhagyma, kicsit később pedig a ledarált paprika és a paradicsom, azaz egy jó lecsós alapot készítünk. Ebbe tehetünk még darált pritaminpaprikát és esetleg gulyáskrémet is, valamint borsot, csípős paprikát, ízlés szerint.
  3. A darát alaposan átmossuk és összekeverjük a közben ledarált lapockával, valamint a serpenyőben elkészített lecsós alappal.
  4. Öntünk rá olajat, ha száraznak találjuk, még fűszerezhetjük esetleg sóval, ételízesítővel. Lényeg, hogy jó fűszeres és zsíros legyen, a kukoricadara így kívánja.
  5. Ezután a felezett vagy harmadolt káposztalevelekbe betöltjük.

Főzése

  1. A lábas alját beterítjük a kimaradt káposztalevelekkel, erekkel, aztán szépen belerakjuk körbe a megtöltött káposztákat is, több sorban.
  2. Teszünk közé szalonnabőrt és szalonna-, valamint kolbászdarabokat.
  3. Felöntjük lehetőség szerint házi paradicsomlével, de ha nincs, sűrített paradicsommal és a hozzáadott vízzel.
  4. Lehet tenni még bele ízlés szerint gulyáskrémet, ételízesítőt is.
  5. Ezután ráteszünk egy tányért, hogy ne mozgolódjanak a megtöltött káposzták. Fontos, hogy mindegyik a lében legyen, így főnek meg szépen, egyenletesen.
  6. Fedő alatt, kis lángon megpároljuk őket, kb. 25–30 perc alatt (figyeljünk, ez tovább fő, mint a rizses változat). (Forrás: Iglai János)

MÁKOS KUKORICA

Hozzávalók

  • 10-15 dkg darált mák
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz
  • 20 dkg csemegekukorica
  • 1/2 citrom leve

Elkészítése

  1. A kukoricát forrásban lévő vízben kb. öt perc alatt megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük két evőkanál mézzel, a vaníliás cukorral és kevés porcukorral.
  2. Rászórjuk a mákot, átforgatjuk a kukoricával, majd egy külön tálra halmozzuk, és megszórjuk a maradék porcukorral.
  3. Tálaláskor kevés citromos mézzel meglocsoljuk

(Forrás: nyiregyhaza.info.hu)

SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 tojásfehérje
  • 12 evőkanál cukor
  • pici só
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 36 dkg darált mák
  • 4 evőkanál az almás töltelékből
  • 12 dkg darált keksz

Az almás töltelékhez:

  • 1,3 kg reszelt alma (megpucolva, a magházakat eltávolítva)
  • 1 citrom leve
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor

A krémhez:

  • 9 tojás sárgája
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 9 dl tej
  • 10,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 dl növényi tejszín

Elkészítése

  1. Elsőként az almás tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, ezután hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a cukrot, majd megpároljuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
  2. Következő lépés a krém elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl tejet. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük az előbb leírtak alapján elkészített tojásos masszát. Addig főzzük, míg sűrű állagú krémet nem kapunk. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ezután következik a tészta. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mákot, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és végül a darált kekszet hozzáadjuk a habhoz. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát elfelezzük, és 2 tortalapot sütünk belőle. Mindkét lapot 3-3 szeletre vágjuk fel.
  4. Ha a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk vele.
  5. Ezt követi a torta összeállítása, a sorrend a következő: tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta, majd kívülről is befedjük a tortát a maradék krémmel. Ezután tetszés szerint díszíthetjük.

(Forrás: mindmegette.hu)

KÁPOSZTÁS PASZULY LEVES

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt csülök
  • 60 dkg száraz bab
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek zsír
  • 1 ek liszt
  • 2-3 tk pirospaprika

Elkészítése

  1. A babot leöntjük vízzel
  2. A csülköt feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. A káposztát külön edénybe tesszük, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Amikor a csülök félig puha, beletesszük a babot. Készre főzzük. Kivesszük a csülköt, feldaraboljuk és visszarakjuk a levesbe, beleöntjük a megfőtt savanyú káposztát is.
  3. Közben egy fej hagymát felkockázunk, és a zsíron megdinszteljük. Pirospaprikával és liszttel megszórjuk, hideg vízzel felengedjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk újra, Ezt követően tálaljuk.

Forrás: www.cookpad.com)

 

Előző hír
Hétfőn is Mozdulj Nyíregyháza! – Senior torna, zenés gyermektorna és funkcionális edzés
Következő hír
Rózsakert Szabadtéri Színpad

Kapcsolódó híreink