Öt tipikus szabolcsi étel receptekkel, amiket sosem lehet megunni!
Szabolcs-Szatmár-Bereg ételeit és italait nem lehet megunni. A tájegység alapvető konyhai nyersanyagai a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó, a bab és a káposzta. Az utóbbiból pedig az egyik leghíresebb fogás készül, a szabolcsi töltött káposzta, amit ezen a környéken paradicsommal főznek, a töltelékbe pedig a mai napig kukoricadara kerül. Összegyűjtöttünk öt tipikus szabolcsi ételt, amelyek látványától és ízétől minden ínyenc elolvad.
NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES
Hozzávalók a leveshez
- 40 dkg sertés- vagy borjúhús (apróra vágva)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 15 dkg leveszöldség vegyesen (sárgarépa, petrezselyem)
- 5 dkg karalábé
- 5 dkg zeller
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg karfiol
- 10 dkg csiperkegomba
- 2 dl főzőtejszín
- 4 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 1/2 csokor petrezselyemlevél
- 4 adag burgonyagombóc
- 5 dkg citrom
Hozzávalók a krumpligombóchoz
- 30 dkg burgonya (főtt, áttört)
- 1 db tojás (kisebb)
- 8 dkg finomliszt
- 2 g őrölt fekete bors
- 1/2 csokor petrezselyemlevél
Leves elkészítése
- 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, és kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, szintén egy kicsit megpirítjuk, majd egy kis vízzel felöntve félpuhára pároljuk, és beletesszük a zöldségeket. Amikor ezek is félig megfőttek, akkor tesszük bele a felszeletelt gombát és a zöldborsót.
- Amíg a hús és a zöldségek főnek, elkészítjük a krumpligombócot.
- A két dl főzőtejszínt elkeverjük a liszttel és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Lassan felfőzzük. Amikor felfőtt, a krumplis masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.
- Friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.
Krumpligombóc elkészítése
- Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főző levet leöntjük, és még melegen áttörjük.
- Ha kihűlt, adunk hozzá egy kicsi felvert tojást, 8 dkg lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.
(Forrás: nyiregyhaza.info.hu)
SZABOLCSI TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók
- 1-2 fej káposzta
- 0,5 kg lapocka
- 25–30 dkg füstölt húsos szalonna
- 25 dkg kukoricadara (kásadara)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- fokhagyma ízlés szerint
- paprika
- 1 paradicsom
- pirospaprika, só, bors, darált pritaminpaprika (esetleg gulyáskrém és ételízesítő).
Elkészítése
- A felforrt vizet sózzuk, beletesszük a torzsájától „megszabadított” káposztafejet. Ahogy válnak le a levelek – és már „hajlékonyak”, kiszedegetjük azokat, félretesszük. Ha kihűlt, a vastagabb ereket levágjuk róla.
- A ledarált füstölt szalonnát odatesszük egy serpenyőbe, ha lepirult, mehet hozzá szintén a ledarált vörös- és fokhagyma, kicsit később pedig a ledarált paprika és a paradicsom, azaz egy jó lecsós alapot készítünk. Ebbe tehetünk még darált pritaminpaprikát és esetleg gulyáskrémet is, valamint borsot, csípős paprikát, ízlés szerint.
- A darát alaposan átmossuk és összekeverjük a közben ledarált lapockával, valamint a serpenyőben elkészített lecsós alappal.
- Öntünk rá olajat, ha száraznak találjuk, még fűszerezhetjük esetleg sóval, ételízesítővel. Lényeg, hogy jó fűszeres és zsíros legyen, a kukoricadara így kívánja.
- Ezután a felezett vagy harmadolt káposztalevelekbe betöltjük.
Főzése
- A lábas alját beterítjük a kimaradt káposztalevelekkel, erekkel, aztán szépen belerakjuk körbe a megtöltött káposztákat is, több sorban.
- Teszünk közé szalonnabőrt és szalonna-, valamint kolbászdarabokat.
- Felöntjük lehetőség szerint házi paradicsomlével, de ha nincs, sűrített paradicsommal és a hozzáadott vízzel.
- Lehet tenni még bele ízlés szerint gulyáskrémet, ételízesítőt is.
- Ezután ráteszünk egy tányért, hogy ne mozgolódjanak a megtöltött káposzták. Fontos, hogy mindegyik a lében legyen, így főnek meg szépen, egyenletesen.
- Fedő alatt, kis lángon megpároljuk őket, kb. 25–30 perc alatt (figyeljünk, ez tovább fő, mint a rizses változat). (Forrás: Iglai János)
MÁKOS KUKORICA
Hozzávalók
- 10-15 dkg darált mák
- 3 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál méz
- 20 dkg csemegekukorica
- 1/2 citrom leve
Elkészítése
- A kukoricát forrásban lévő vízben kb. öt perc alatt megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük két evőkanál mézzel, a vaníliás cukorral és kevés porcukorral.
- Rászórjuk a mákot, átforgatjuk a kukoricával, majd egy külön tálra halmozzuk, és megszórjuk a maradék porcukorral.
- Tálaláskor kevés citromos mézzel meglocsoljuk
(Forrás: nyiregyhaza.info.hu)
SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA
Hozzávalók a tésztához:
- 12 tojásfehérje
- 12 evőkanál cukor
- pici só
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 36 dkg darált mák
- 4 evőkanál az almás töltelékből
- 12 dkg darált keksz
Az almás töltelékhez:
- 1,3 kg reszelt alma (megpucolva, a magházakat eltávolítva)
- 1 citrom leve
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor
A krémhez:
- 9 tojás sárgája
- 10 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 9 dl tej
- 10,5 dkg étkezési keményítő
- 4 dl növényi tejszín
Elkészítése
- Elsőként az almás tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, ezután hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a cukrot, majd megpároljuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
- Következő lépés a krém elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl tejet. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük az előbb leírtak alapján elkészített tojásos masszát. Addig főzzük, míg sűrű állagú krémet nem kapunk. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ezután következik a tészta. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mákot, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és végül a darált kekszet hozzáadjuk a habhoz. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát elfelezzük, és 2 tortalapot sütünk belőle. Mindkét lapot 3-3 szeletre vágjuk fel.
- Ha a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk vele.
- Ezt követi a torta összeállítása, a sorrend a következő: tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta, majd kívülről is befedjük a tortát a maradék krémmel. Ezután tetszés szerint díszíthetjük.
(Forrás: mindmegette.hu)
KÁPOSZTÁS PASZULY LEVES
Hozzávalók:
- 1 db füstölt csülök
- 60 dkg száraz bab
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek zsír
- 1 ek liszt
- 2-3 tk pirospaprika
Elkészítése
- A babot leöntjük vízzel
- A csülköt feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. A káposztát külön edénybe tesszük, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Amikor a csülök félig puha, beletesszük a babot. Készre főzzük. Kivesszük a csülköt, feldaraboljuk és visszarakjuk a levesbe, beleöntjük a megfőtt savanyú káposztát is.
- Közben egy fej hagymát felkockázunk, és a zsíron megdinszteljük. Pirospaprikával és liszttel megszórjuk, hideg vízzel felengedjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk újra, Ezt követően tálaljuk.
Forrás: www.cookpad.com)