Öt százalékkal nő a felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktatók, kutatók bére

 

A nagyobb anyagi megbecsülés feltétele annak, hogy a magyar felsőoktatás színvonala és versenyképessége javuljon. Az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatottak esetében így 2016. január elsejétől 15 százalékos, majd 2017-ben és most, 2018-ban a már megemelthez képest további 5-5 százalékos bérrendezés valósul meg. Így ez már a harmadik üteme a bérrendezésnek; a Nyíregyházi Egyetem munkatársai is érintettek, mondta Halkóné dr. Rudolf Éva.

Az egyetem Igazgatási és Humánpolitikai Központjának vezetője kiemelte:

Országosan közel 14 ezer oktatót, kutatót, tanárt érint ez. Levetítve a Nyíregyházi Egyetemre, kicsivel több mint 200 oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatott munkavállalónk van és természetesen szót kell ejtenünk arról is, hogy hogyan is történik az oktatói illetményemelés. Ennek az alapja mindig az Egyetemi tanár fizetés 1. fokozatnak az illetményi minimuma, ami most, 2018. január elsejétől kezdődően bruttó 554.400 forint illetményt jelent havonta. Az oktatóknak az előmenetele, illetményemelkedése attól függ ehhez viszonyítottan, hogy milyen munkakörbe vannak besorolva. Adjunktus, tanársegéd, docens, egyetemi vagy főiskolai docens – az egyetemi tanár illetményminimumhoz viszonyítottan, százalékos arányban történik az illetménymegállapítás, illetve az illetmény emelkedés is adott év január elsejétől.

A dolgozók bére átlagosan 27 százalékkal emelkedett 2016 és 2018 között. Az oktatók 5, illetve 10 évente lépnek előre magasabb fizetési fokozatba attól függően, hogy milyen munkakörben vannak foglalkoztatva.

 

Dér Vivien