Öt éves a szenior örömtánc oktatása Nyíregyházán

2017-es munkatervében fogalmazta meg az Idősügyi Tanács, hogy be kellene vezetni valamilyen mozgásformát az idős emberek számára – emlékezik a kezdetekre Fintor Károlyné. Az Idősügyi Tanács sajtóreferense hozzátette, puhatolóztak több irányba, olyat keresve, ami könnyen elsajátítható és nem megterhelő. Néhányat ki is próbáltak, de egy darabig nem sikerült megtalálni az igazit. A címből viszont kiderül, nemcsak hogy megoldás született, hanem ennek már története is van, amit egy kedves ünnepség apropóján ahol a képek is készültek – elevenít fel Fintorné Marika.

Vidám mozgásforma

Az interneten kutakodva rátaláltam a Szenior Örömtáncról szóló tájékoztatóra. Nagyon megtetszett, mert nemcsak kíméletes mozgást biztosit, de segít a depresszióból való kilábalásból, ez egy nagyon vidám mozgásforma. Ülésünkön elterjesztettem, megnyerte a Tanács tagjainak is a tetszését, de felvetődött a kérdés, hogy honnan vegyünk oktatót. Itt kissé megrekedt a dolog, de egyik alkalommal dr. Ulrich Attila alpolgármester úr arról számolt be, hogy jelentkezett két hölgy, akik Budapesten elvégezték a szenior örömtánc oktatási kurzust, és szeretnék, ha Nyíregyházán beindulhatna ez az oktatási forma.

A „Mozdulj Nyíregyháza” része lett

Ez olyan volt, mint a mesében. Nagy volt az örömünk, most már csak a költségvetésben kellett fedezetet keresni. Ez is megoldódott, mert már folyamatban volt a „Mozdulj Nyíregyháza” program. Itt lett biztosítva az anyagi fedezet az „Örömtáncra” is. 2018 tavaszától szerződést kötött az Önkormányzat Juhász Lászlónéval és elindult a tánc.

Egyre népszerűbb

Egyre népszerűbb lett ez a mozgásforma, de Juhászné Marika meg is tett mindent, hogy egyre népszerűbb legyen. Az év minden szakában a várost járva, ahol talált egy kis táncolásra alkalmas placcot, ott lerakta a kis zenegépét, elkezdett táncolni, és táncra buzdította a padokon ülő embereket. Megkeresett minden lehetőséget idősek otthonában, klubokban, sőt vidéki városokba is rendszeresen kiutazott.

Meglepetés az oktatóknak

Hallatlan nagy népszerűségre tett szert, amit az is bizonyit, hogy 2023. január 17-én ünnepséget rendeztek a tanítványok a két oktató, Juhász Lászlóné és Stéhné Morvai Magdolna részére. Ajándékokkal lepték meg őket, és tortával, süteményekkel, pezsgővel köszöntötték. Természetesen a fergeteges tánc sem maradhatott el.

Köszönjük Marika és Magdika, ezt a lelkes, kitartó munkát!

A szenior örömtáncról a Mozdulj Nyíregyháza! mozgásprogram őszi szezonjának záró alkalma után a Nyíregyházi Televízió is beszámolt, erről ide kattintva tudhatnak meg még többet!