Öt éves a Móricz Zsigmond Olvasókör – Székhelyükön ünnepelték a születésnapot!

A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület szárnyai alatt életre kelt olvasókörben a klasszikus magyar és világirodalom, a kortársak, helyi írók és költők, illetve évfordulóhoz kapcsolódó alkotások szerepeltek egy-egy találkozás alkalmával. A 2014. január 17-én alakult csoport még csak gyermekkorát éli, de úgy vélik az irodalombarátok, hogy tartalmas ifjú és felnőtt kor vár rájuk.

Magyar-történelem szakos pedagógusként dolgoztam, tehát érintett is vagyok ezen a területen. Annyira közvetlen, jó kis társaság jött létre irodalomkedvelőkből és mindenki hoz valami új irodalmi alkotást és mindig más költőről, íróról tartunk előadást, bemutatást és mindig új dolgok is születnek.

Tordai Tiborné például kedvenc költőjét, Dzsida Jenőt mutatta be nagy sikerrel és tudja, hogy barátai körében megkedveltette Dzsida költészetét. Az alakuló ülésen a Légy jó mindhalálig című Móricz művel foglalkoztak, de szerepelt itt Örkény, Sütő András, Tamási Áron és Hrabal, Szabó Lőrinc, Arany János és Ulickaja, a Nobel-díjas Munro, és persze a helyi irodalmárok: Krúdy Gyula, Ratkó József, Sipkay Barna, Váci Mihály és a Gerliczky András irodalomtörténész helyébe lépő új körvezető társ Csabai László író-költő munkássága is.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Bihari Albertné az alapító körvezető elmondta:

Ezt az olvasókört az az igény hívta létre, hogy a Móricz Zsigmond Olvasókörben, illetve az egyesületünkben nagyon sokan szeretnek olvasni, ám nem tudják megbeszélni az olvasmányaikat. Egyfajta csendes magányos időtöltés az olvasás, és ezért úgy gondoltuk, hogy a gondolatok és érzelmeknek a cseréjére egy társas közeget hozunk létre, ahol megoszthatják egymással a tagok a reflexióikat, gondolataikat, könyveket ajánlhatnak egymásnak.

Az olvasókör barátságos „otthona” a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, ahol az olvasóköri tagok térítésmentesen lehetnek a könyvtár beiratkozott olvasói, és új tagok bármikor csatlakozhatnak az irodalombarátokhoz.

További képekért kattintson a fotóra!

A következő találkozó február 22-én lesz, melynek témája a farsangokhoz és bálokhoz kapcsolódó irodalom. Az előadó pedig Dr. Nagy Balázs irodalomtörténész lesz.

 

Matyasovszki Edit