Ösztöndíjas kiállítás – Cirkusz és nemiség a Pál Gyula Teremben

Szombaton nyílt a Pál Gyula Teremben Nyíregyháza 2017-es képzőművészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása. Aranyász Zita grafikusművész és Huszthy Edit képzőművész tárlata október 6-ig lesz nyitva.


Cirkusz és nemiség a Pál Gyula Teremben. Nem közvetlenül kapcsolódik össze a két női alkotó tematikája. Aranyász Zita nőként, anyaként, a Művészeti Szakközépiskola oktatójaként és persze művészként harcol a női élet mindennapos szépségeivel. Így jutott el a gender-elmélet tudományához, mely szerint a női és férfi szerepek nem biológiai alapon, hanem a társadalom által elvárt szereprepertoár szerint osztályozhatók. Zita a pályázat idején kezdett olimpiai súlyemeléssel foglalkozni, ez adta a kezdő lendületet arra, hogy átalakítsa a női tárgyakat maszkulinabb formába. Az anyagok és színek, a plasztik és a neon sárga mindkét világban helytálló.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Csutkai Csaba

Aranyász Zita grafikusművész szerint:

A munkák alapvetően a női tárgyak, tehát például a vágódeszka, a seprűnyél, a függönygyűrűk, tehát ezek az alapvető tárgyak, amiket elsősorban feminin kategóriába sorolnánk, azokat keverem az edzőtermi tárgyakkal, mint pl. a gumipadló, az OSB lap, és így keverednek a tárgyak együtt, és próbálnak egy olyanfajta koncepciót követni, amelyben van egyfajta nőiesség, egyfajta férfiasság is, művészet és sport együtt és, hogy hogyan tud az egész egy nagy balanszot képviselni.

Huszthy Edit a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolából indult, itt tanult látványtervezést, majd a Képzőművészeti Egyetemen tovább barátkozott a díszletek, jelmezek világával. A színházi élet azonban túl sok kötöttséget jelentett számára, így kezdett gyerekekkel foglalkozni. Érdekelte, hogyan állnak ők a játékhoz és a populáris műfajokhoz.

A színházi világ, ezen belül például az operett, a kuplé, a populárisabb műfajok és leginkább a cirkusz világa nagyon érdekelt, hogy az milyen műfajokból tevődik össze, hogy a nagyon hétköznapi dolgok egészen meghökkentő pillanatokkal hogyan találkoznak. És emellett néztem, hogy a gyerekek hogyan játszanak tárgyakkal. Hogy hogyan látják bele a csipketerítőbe a hercegkisasszonyt, a reszelőbe a farkast, és hogyan viszonyulnak tárgybábokhoz.

– mesél munkáiról Huszthy Edit DLA képzőművész.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Csutkai Csaba

A játékhoz, a bábokhoz kislánya születése adta a legerősebb inspirációt. A látogató számára most lehet egyértelmű, ki is az a képzőművész. Az, aki nem kötődik műfajokhoz, bátran átlépi a rajzolás, festészet, formázás határait. Mindennek a kulcsa a játék, a kísérlet, és a művészet határainak a megtalálása. Huszthy Edit ma építészeket tanít a Debrecen Egyetemen. Ott is a játékosságot és a dinamizmust tartja szem előtt, hiszen a XXI. század építőművészete bátran támaszkodik ezekre az elemekre. Szerencsére partnerekre talált tanítványai között. Eszerint ígéretes a jövő.
Aranyász Zita grafikusművész és Huszthy Edit képzőművész bemutatkozó ösztöndíjas kiállítása a Pál Gyula Teremben október 6-ig lesz nyitva.


Matyasovszki Edit