Őszbúcsúztató madárgyűrűzésre invitál az E-misszió Egyesület!
Őszbúcsúztató madárgyűrűzésre invitál az E-misszió Egyesület!

Ismét madárgyűrűző táborba hívja a természetet és madarakat kedvelő, valamint nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait a nyíregyházi Szelkó-tó mellé az E-Misszió. A pontos, feljegyzendő dátum: november 21-24! Szigetvári Csabával, az egyesület elnökével beszélgettem:

A természetvédelmi program mindenki számára nyitott! Különösen a 23-ai, szombati családi napra várunk sok érdeklődőt!

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, madárgyűrűző és az E-misszió Egyesület hagyományosan, novemberi madárgyűrűző táborukban vizsgálják a térségben telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett. Szigetvári Csaba hozzátette:

Mindenki ismeri a cinegéket és a fekete rigókat, de láthatunk majd rejtett életmódú fajokat is, például fakuszt és ökörszemet. És ha szerencsénk lesz, akkor látványos téli vendégekkel, süvöltőkkel és királykákkal is találkozhatunk. Az érdeklődők kis szerencsével akár testközelből megismerkedhetnek olyan fajokkal is, mint a karvaly, a szajkó, fülesbagoly, vagy a különböző harkályfélék.

Aki szeretne részt venni, akár egy-két napra vagy csak egy délutánra is, jelentkezzen!

Petrilláné Bartha Enikő: 20/778-9585

Szigetvári Csaba: 20/512-3311 vagy szcsaba74@gmail.com

Megközelítés:

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő - Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi tsz-telephely melletti leágazásról (Homok utca) lehet lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik, melyen át kell hajtani. ’Aljában’, jobbra sorompó, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amely egyben a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás („olajfüzes”) fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől. A fontosabb leágazásoknál november 23-án eligazító táblák segítik majd a tájékozódást.

A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral érkezni. A részvétel ingyenes. A tábor önellátó, kérik, hogy a kilátogatók maguk gondoskodjanak ételről és italról, esetlegesen szállásról (sátorról).

 

Szerző: Rutkai