Ősz a parkokban – Ültetés és takarítás a NYÍRVV-nél

A szerkesztőségben a hét elején még irigykedve nézegettük a napsütötte, békés felvételeket, melyek a NYÍRVV dolgozóinak őszi munkálkodását örökítették meg. Ma már jobb a száraz, meleg szobából rácsodálkozni, mennyit változott az időjárás. Időben, szerencsére az esős időszak előtt sikerült a frissen hullott faleveleket összegyűjteni a belvárostól Sóstóig.

Dicső Péter, a NYÍRVV közterület-kezelési igazgatója elmondta: „Múlt hét során kezdték el kollégáim a belvárosból kifelé haladva a nagyobb tereken, parkokban a falevelek összegyűjtését. Nyilván ez nem egyszeri alkalom, hanem hetekig tartó munkát ad a társaságunk dolgozóinak. Sóstóhegyen és Sóstófürdőn is elkezdődtek már ezek a munkálatok. Azokon a területeken, ahol a társaságunk kezelésében vannak a zöldfelületek, ott folyamatosan végezzük.”

A közterület-kezelési igazgató felhívja a lakosság figyelmét, hogy bizony a lakosságnak is van kötelezettsége az őszi nagytakarítás idején, hiszen nemcsak saját portájukon, de a házuk előtti területen is az ő feladatuk összeseperni a lehullott, elszáradt faleveleket. Nemcsak szépészeti okok miatt, de a nedves falevél balesetveszélyes is a közlekedők számára.

„Elkezdtük az őszi virágültetést is két héttel ezelőtt. Folyamatosan a parkokba kerülnek ki az új virágok, növények és teszik szebbé városunkat” – folytatta az igazgató.

Árvácska, nefelejcs, nárcisz- és tulipánhagymák kerülnek a földbe. Van, ami azonnal virágba borítja a várost, mások majd tavasszal lepnek meg bennünket tarka pompájukkal. De előtte jön még a véget nem érő takarítás. Seprés és seprés, aztán újra seprés. A belvárostól Sóstóig összegereblyézett, óriási mennyiségű elszáradt levélhalmokat a társaság összegyűjti, majd komposztálja.