Összbírói értekezlet – A Nyíregyházi Törvényszéken értékelték a 2022-es esztendőt

A Nyíregyházi Törvényszék 2022-es munkáját értékelték a csütörtöki összbírói értekezleten, melynek vendége volt Varga Zs. András, a Kúria elnöke is. A törvényszék és a járásbíróságok területén valamennyi ügyszakban hullámzás tapasztalható a peres ügyek számát összegezve, az elmúlt évek adatai szerint. Kiemelten magas az I. fokon jogerőre emelkedett ügyek száma, mely a bírák kiváló munkáját dicséri – hangzott el az értekezleten.

 

Az összbírói értekezleten az Országos Bírósági Hivatal elnökét az elnökhelyettes képviselte, aki szerint dicséret illeti a Nyíregyházi Törvényszék, és a hat helyi Bíróság munkáját, melyet 481 bíró végez. Országosan a közepes méretű bíróságok közé tartozik. Sajátossága az, hogy a vármegye határmenti, ennek megfelelően megjelennek polgári és büntető ügyszakban is nemzetközi ügyek, a velük járó nehézségekkel.   

„2022. évben a Törvényszék és Járásbíróságai az alaptörvényből adódó tevékenységét teljes mértékben teljesítette. Időszerűen, megalapozottan és tisztességesen végezte az ítélkező tevékenységét, és az alaptörvényben meghatározott egyéb tevékenységét” – szögezte le az értekezletet megelőző sajtótájékoztatón dr. Csillám Katalin, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese.

2022-ben országosan is csökkent a bírói ügyek száma, persze ez mindössze 2,8%-os volt az előző évhez képest. De így is 1 millió 150 ezer ügy érkezett hazánkba – folytatta a tájékoztatást Csillám Katalin.

„A bírák ezt a szám szerint 64 ezer 577 ügyet befejezték, tehát ennyi érkezett 2022. évben. De nemcsak az aktuális ügyeket fejezték be, hanem többet. Jóval többet ezernél. Ez egyértelműen azt jelenti, ha a bíróság az érkezett ügynél többet fejez be, hogy csökkenti a hátrálékot. Ezzel mérjük a mennyiségi mutatók hatékonyságát, így a törvényszék 11,3%-kal csökkentette a 2022. évi teljesítménye alapján az ügyhátrálékot” – fogalmazott dr. Csillám Katalin.

A felszabadult időben a törvényszéki büntető ügyszakban nehéz gazdasági ügyeket tárgyaltak – pl. költségvetési csalást –, így ezekre koncentrált a Nyíregyházi Törvényszék. Ezen túl a régi ügyek befejezésére fordították szabad kapacitásaikat a bírák. Nyíregyházán közel felére, 43,8%-kal csökkent a két éven túli ügyek száma.

„Az időszerűséggel kapcsolatban szeretném kiemelni, hogy a járásbíróságra érkezett polgári peres ügyek 89,7%-a, míg a büntetőperes ügyek 86,7%-a az érkezéstől számított egy éven belül be is fejeződött. Ahogy elnökhelyettes asszony elmondta, igen magas százalékban, már az első fokú döntésbe belenyugszanak az ügyfelek, tudomásul veszik. Ehhez hozzátenni kívánom, hogy nemcsak a polgárok számára megnyugtatóak a döntéseink, de gyorsak is ezek a döntések” – tájékoztatott a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, dr. Vadász Mihály.

Törvényszéki büntető ügyszakban – súlyos ügyekben – a Debreceni Ítélőtábla egyetlen ítéletet sem helyezett hatályon kívül – hallottuk a megalapozottsági mutatók egyikéről.

 

Az I. fokon elfogadott ügyek azt jelentik, hogy a felek megnyugodtak a bírák döntésében. Tény, hogy Nyíregyházán nagy a társadalmi elfogadottság. Járásbíróságon civilisztikai ügyszakban több mint 95% emelkedett jogerőre. A Törvényszék első fokán pedig 92%-ban született döntés, melyet nem követett fellebbezés – jellemezte a nyíregyháziak hatékony és gyors munkáját az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese. Az összbírói értekezlet előtti sajtótájékoztatón a Toldi utcai bírósági épület felújítási, energetikai munkálatairól, illetve a kisvárdai épület rekonstrukciójáról is szólt Vadász Mihály, a nyíregyházi Törvényszék elnöke.