Országos Tűzmegelőzési Bizottság: kihirdették az alkotói pályázat eredményeit

Rendhagyó eredményhirdetést tartott december első napján az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Az idei alkotói pályázat díjazottjai a világhálón keresztül kapcsolódtak be a rendezvénybe, amelyen immár hetedik alkalommal mutatták be a legjelesebb pályaműveket. Az első pályázat óta eltelt hét évben összesen csaknem harmincezer alkotás érkezett be a bizottság felhívására, melyekből a jövőben kiadvány, vándorkiállítás is születhet.

A zsűri tagjai és az ország több pontjáról bejelentkező gyerekek a virtuális térben találkoztak, hogy közösen értékeljék és ünnepeljék a hetedik alkotói pályázat eredményeit. Idén csaknem kétezer alkotást készítettek, ami azért is örvendetes, mert a gyerekek többsége nem intézményi keretek között, hanem otthon, egyedül, vagy kis csoportokban látott neki az alkotásának. 

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntőjében megemlítette: fontos cél, hogy a tudatos tűzmegelőzés a gyerekek közvetítésével is megvalósuljon, hiszen általuk, az ő sikerein keresztül is eljuthat a tűzvédelem fontossága a szülőkhöz, a tágabb családi körhöz, ismerősökhöz. A tábornok hangsúlyozta, hogy az idei alkotói pályázat a magyarországi hivatásos tűzoltóság 150 éves megalakulásának évfordulóján történik. 

Dr. Borsos Mihály fotóművész értékelésében azt hangsúlyozta, hogy a gyerekek alkotásainak legfőbb ereje az érzelmek ábrázolásában rejlett. A képek, animációk, installációk érzelmi túlfűtöttsége, őszinte rácsodálkozása, humora ragadta meg leginkább a bírálókat. 

Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek elmélyült kutatómunkát is folytattak egy-egy alkotás elkészítésekor, időt és fáradságot nem kímélve dolgozták föl a tűzoltók múltját és jelenét. 

Idén különdíjat ajánlott föl a múzeumon kívül a Fővárosi Nagycirkusz, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, a BM HEROS LEK Kft. is. A gyerekek díjazásához hozzájárult a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

A kategóriák abszolút országos győztese Papp Liza Fruzsina és Váczi Rozi Réka alkotópáros lett, Somogy megyéből, „Szent Flórián katonái” című, legóból készített, tűzmegelőzési témájú animációjukkal. Második helyezett Kádár Jázmin Evelin „Ha baj van, segítünk” című alkotása, országos harmadik pedig Zsíros Angéla „Feltételek nélkül” című műve lett. A legaktívabb oktatási intézmények Tolna megyéből kerültek ki, a Wosinsky Mór Általános Iskola és a Wunderland Kindergarten szekszárdi német nemzetiségi óvoda alkotói egynapos színes tűzoltó bemutatót és cirkuszi belépőt nyertek.

Kapcsolódó tartalmak:

Alkotói Pályázat (országos) eredmények 2020

Alkotói Pályázat 2020. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei eredménytáblázat

 

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy, szóvivő

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság