Elhunyt dr. Vojnik Mária

69 éves korában elhunyt dr. Vojnik Mária orvos, az MSZP egykori országgyűlési képviselője, államtitkára. A Magyar Szocialista Párt Nyíregyházi Szervezete nevében Jeszenszki András búcsúzik.

 

Szomorú szívvel fogadtuk a hírt, hogy 69 éves korában elhunyt dr. Vojnik Mária orvos, az MSZP egykori országgyűlési képviselője, államtitkára. A Magyar Szocialista Párt meghatározó egyénisége volt, aki karrierje csúcsán sem felejtette el, hogy honnan jött, kik bíznak benne az átlagnál is erősebben, és milyen felelősséget vállalt fel értük, értünk. Mert mindig küzdeni és felelősséget vállalni akart. Küzdeni az elesett, magányos emberekért, küzdeni a legkülönbözőbb közösségekért.

Vojnik Mária 1951. május 26-án született Mátészalkán, 1969-ben Nyíregyházán érettségizett a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában. Debrecenben, 1976-ban az Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett, majd 1994-től 1998-ig a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke volt.

A nyolcvanas években részt vett a rendszerváltást előkészítő reformköri mozgalomban, 1989 októberében az MSZP alapító tagja, 1990-től 1992-ig a nyíregyházi szervezet elnökségi tagja volt. A párt országos választmányának a tagja is volt 1992 és 1998 között, majd 2004. szeptember 4-én a párt megyei alelnökévé választották.

Az 1990. és az 1994. évi országgyűlési választásokon MSZP-s képviselőjelölt volt. Az 1994. évi önkormányzati választásokon bekerült Nyíregyháza közgyűlésébe. Az 1998. évi országgyűlési választásokon szerzett először egyéni mandátumot Nyíregyházán. Ebben a parlamenti ciklusban 1999. szeptembertől 2000. decemberig az MSZP frakcióvezető-helyettese volt, majd 2002-ben megvédte egyéni mandátumát Nyíregyházán. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára lett 2003 és 2006 között, majd az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, illetve 2008–2010-ig egészségügyi államtitkár volt.

Az országos feladatok ellátása mellett sohasem felejtette el, hogy kiknek a bizalmából lehetett országgyűlési képviselő és államtitkár. Sokat tett egyéni választókerületéért, sokat dolgozott Nyíregyházáért, Nyírtelekért, Nyírpazonyért. A választókerületében élők bizalmát céltudatos, kitartó és áldozatos munkájával, kérlelhetetlen és megkérdőjelezhetetlen becsületességével hálálta meg.

Szakmai elhivatottsága, hozzáértése minden körben mély elismerést és tiszteletet vívott ki.

Őszinte részvétünk családjának!

Nyugodjék békében!