Országos tisztifőorvos: új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon – jelentette ki az országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: az első szakaszban „külön” megbetegedések fordultak elő, egyedi esetek voltak, illetve kis közösségben fordult elő a fertőzés. A járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő.

Kiemelte: egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie.

Az országos tiszti főorvos azt kérte: aki teheti maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet – közölte Müller Cecília.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta, az új korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi majd. A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek fog minősülni, a bírság 500 ezer forint lesz – közölte.

A jogszabályok előkészítése még folyamatban van. Közlése szerint a koronavírus elérte a térséget. A környező országokat nézve azt látni, hogy Csehországban 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában 61 megbetegedést regisztráltak. Ezért is volt szükség az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett intézkedésekre – hangsúlyozta.

Negatív lett Pintér Sándor belügyminiszter és további több mint negyven kontaktszemély első koronavírustesztje – közölte kérdésre válaszolva Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

marokkói média szombati közlése szerint pozitív lett a koronavírustesztje Abdelkader Amara marokkói közlekedési miniszternek, aki a múlt héten Magyarországon járt, és mások mellett találkozott Pintér Sándorral is.

Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap közölte az MTI-vel, hogy Pintér Sándornak nincsenek tünetei, de nála is elkezdődtek a koronavírussal kapcsolatos járványügyi vizsgálatok.

 

Forrás: hirado.hu