Újabb intézkedések – Friss sajtóközleményt adott ki Nyíregyháza város önkormányzata
Fotó: Illusztráció

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. Éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, akulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be.

Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák - jelentette be Orbán Viktor.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-lezarjak- magyarorszag-hatarait-szemelyforgalom-elott-betiltjak-rendezvenyeket

A nyíregyházi operatív munkacsoport mai ülését követően, értékelve a jelenlegi helyzetet Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere az alábbiakat rendelte el:

A Polgármesteri Hivatal Igazgatási osztálya írásban küld értesítést valamennyi érintett üzletnek és vendéglátóhelynek a Kormány által elrendelet rövidített nyitvatartásról.

Utasította a Sóstó - Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatóját, hogy tekintettel a kialakultjárványügyi helyzetre március 17-től valamennyi gyógyfürdő-létesítmény fürdő-, és gyógyászati szolgáltatási tevékenységét határozatlan időre függessze fel. A döntés értelmébenaz Aquarius Élményfürdő, Aquarius Fürdőgyógyászat, a Júlia Fürdő, valamint a Hotel Fürdőház wellness részlege határozatlan ideig nem fogad vendégeket.

A polgármester utasítása alapján március 17-étől a Nyíregyházi Állatpark sem fogadhatlátogatókat.

A mai naptól a Váci Mihály Kulturális Központ, a Jósa András Múzeum, a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu szintén nem fogad látogatókat.

Március 16-tól határozatlan ideig a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár központi könyvtára, fiókkönyvtárai, könyvtár pontjai zárva tartanak, és a könyvtárbusz szolgáltatás sem üzemel. A meghirdetett rendezvények, csoportos foglalkozások elmaradnak. A könyvek kölcsönzési idejét automatikusan meghosszabbítják, így késedelmi díjat senkinek nemszámolnak fel.

Március 17-től a NYÍRVV Nonprofit Kft. tulajdonában és üzemeltetésében lévő piacokonkizárólag zöldség, gyümölcs, virág és élelmiszer forgalmazása engedélyezett.
Ennek értelmében a Korányi úti Jósavárosi piacon megrendezett Régiség Piac március 22-től visszavonásig zárva tart.

Az élelmiszerellátás érdekében ezen intézkedés nem érinti a Jósavárosi Piac zöldség, gyümölcs és élelmiszer árusítóit.

A Tokaji úti zöldség, gyümölcs nagybani piac, a Búza téri Piaccsarnok, a Jósavárosi és az Örökösföldi piac a megszokott nyitvatartási rend szerint üzemelnek.

A NYÍRVV ügyfélszolgálatai helyiségeiben tekintettel a járványügyi óvintézkedésekre, egy időben maximum 1-3 fő ügyfél tartózkodhat.

Az önkormányzati bérlakásoknál ideiglenesen megszüntetik a személyes díjbeszedést, helyette csekken fizethetők be a bérleti díjak.

Nyírségvíz Zrt. személyes ügyfélszolgálati irodái, köztük a Nyíregyházi Ügyfélközpont, március 17-től további rendelkezésig zárva tartanak.

A Nyírtávhő ügyfélszolgálatán holnaptól megszűnik a személyes ügyfélfogadás. Az ügyeket online, és telefonon lehet majd intézni. Online ügyfélszolgálat https://www.nyirtavho.hu/, telefonos ügyfélszolgálatot +36 42 314 433, e-mail: nyirtavho@nyirtavho.hu, éjjel-nappal hívható hibabejelentésünk telefonszáma: +36 42 451-644

A távhőszolgáltatás továbbra is zavartalanul működik.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. ügyfélszolgálatain (Bokréta u. 22., KorányiF. u. 3.) a személyes pénztári befizetés szünetel, és megszűnik a hulladékgyűjtő edények és más eszközök raktárról történő értékesítése.

A regionális hulladékkezelők, köztük a Szállási úti, kizárólag a hatályos hulladékkezelési szerződéssel rendelkezőket fogadja.

Felfüggesztésre kerül a „Hulladékért virágot!” akció.

A hulladékszállítási közszolgáltatás a megszokott járatrend szerint történik.

A Nyíregyházi Cantemus Kórus felfüggeszti a próbákat és valamennyi meghirdetett koncertés előadás elmarad.

A Polgármesteri Hivatal továbbra is arra kéri az ügyfeleket, hogy a telefonos, vagy az elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben. Személyesen kizárólag előzetes időpontfoglalást követően jelenjenek meg az ügyfélszolgálaton. Erre a célra használhatják az egységes időpontfoglalási rendszert a hatósági jellegű feladatot ellátó osztályok vonatkozásában, amely mobilappon és a www.nyiregyhaza.hu weboldalon is elérhető.

A polgármester arra kér minden nyíregyházi családot, hogy segítsék az idős hozzátartozókat, szomszédokat amiben csak lehet, a szükséges élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésében. Arra kéri a szülőket, hogy az iskolai távoktatás során a diákok valóban az otthonaikbantanuljanak, ne szervezzenek csoportos programokat.

Ugyancsak a társadalmi felelősségvállalás szellemében a játszótereken kerüljék a nagyobb csoportosulásokat.

A játszóházak figyelmét felhívja, ne fogadjanak nagyobb létszámú gyermekcsoportokat.

Kéri a kertvárosi övezetekben élő lakosságot, hogy a levegőminőség megóvása érdekében kerüljék a nyíltszíni kerti hulladék égetést.

Ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a helyzet higgadt és felelősségteljes kezelésére, a személyi higiéné fontosságára és arra, hogy az óvintézkedések betartása közérdek, amiért mindenki személyes felelősséggel is tartozik.

A városvezetés által felállított operatív munkacsoport folyamatosan elemzi a helyzetet, s szükség esetén további intézkedéseket hoz, és tesz azokra javaslatot.

Ahogy eddig, úgy a jövőben is rendszeresen tájékoztatjuk az esetleges változásokról a nyíregyházi lakosságot.

Kérjük, hogy a hiteles és aktuális információkat kísérjék figyelemmel a https://koronavirus.gov.hu/ weboldalon, valamint az önkormányzat által kiadott sajtóközleményekből.