Országos Sírásó Verseny – Nyíregyháza biztosította a helyszínt a megmérettetésnek

Nem mindennapi megmérettetésnek, a VI. Országos Sírásó Versenynek adott otthont Nyíregyháza a hétvégén. A temetkezésnek és a temetőüzemeltetésnek egyik fontos része a sírásás, az ágazatban dolgozó szakembereknek is fontos, hogy legyen egy megmérettetés, amelyben össze tudják mérni az erejüket – véli a szervező Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke. A nyertes csapat kevesebb mint egy óra alatt ásta ki a 160 centiméter mély sírgödröt.

Szurkoló családtagok és gyerekek – ez a látvány még önmagában nem meglepő, a meglepetést maga a helyszín okozta, hiszen ezeket a felvételeket az Északi temetőben készítettük szombat délelőtt. Nyíregyháza biztosította a helyszínt a VI. Országos Sírásó Versenynek, annak apropóján, hogy idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. A szurkolók táborát korábbi szakmabeliek is erősítették.

Ezen a versenyen meg tudja mutatni az ember, hogy mit tud, mit tanult, és bár sokan morbidnak gondolják, ha eljönnek és megnézik, láthatják, hogy milyen kemény munka a sírásás” – mesélte Bogár József, aki ő maga is sírásóként dolgozott, mielőtt nyugdíjas lett.

Szigorú szabályok

A versenyzők egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160 cm mély sírgödröt ástak, erre a feladatra maximum két órájuk volt. Mindenki a saját módszere alapján kezdte el a munkát, volt, aki nagy tempóval ásott már az első percekben, de olyanok is akadtak, akik beosztották az erejüket. A verseny szempontjából még a szerszámválasztás is fontos volt, de a zsűri két faktor alapján döntött: az idő és a méret, a sírásás közben pedig folyamatosan ellenőrizték a folyamatokat.

Szigorú versenyszabályok vannak, egyszerre egy ember lehet a sírban, meg van határozva, hogy milyen tevékenységet hajthatnak végre és a versenybizottság ellenőrzi, hogy egyenlő eséllyel, egyenlő feltételekkel zajlik-e a verseny” – nyilatkozta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, a zsűri tagja.

Az egyik legszebb sírkert

A házigazda nem indul a versenyen, így kuriózumként az árokásó gépet mutatta be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. a szombati rendezvényen. A verseny helyszínére, az Északi temetőre sokszor hivatkozunk úgy, mint az ország egyik legszebb sírkertje, ez annak is köszönhető, hogy az önkormányzat jelentős összeget áldoz a működésre, az üzemeltető pedig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hozzátartozók egy nyugodt, parkjellegű temetőben tudjanak emlékezni szeretteikre.

Morbid verseny?

A halálról nem szívesen beszélünk, sokan a versenyt is morbidnak tartják, de mint kiderült, szűk körben azért mindenki kíváncsi erre a munkára – nyilatkozta a szervező Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke.

Nem szeretünk beszélni, de amikor mi, szakmabeliek bekerülünk egy társaságba, mindenki tőlünk kérdez mindent, mert ugyanakkor szeretnének az emberek erről tudni, de egymás között laikusok nem beszélgetnek erről. A téma pedig mindenkit érdekel és a sírásó versenyt is éppen ezért rendezzük meg már hatodik alkalommal, hogy a nyilvánosság is kicsit belelásson ebbe a munkába. Nyíregyháza nagyon jó helyszín, akik kijönnek a hétvégén a temetőbe látogatni, azok ide jöhetnek és megnézhetik, hogy milyen kemény fizikai munka a sírásás” – mondta Varga József, az MTFE elnöke.

52 perc, 24 árvácska

A versenyen az első helyen végül a hajdúböszörményi Paraklétosz csapat végzett, akik mindössze 52 perc alatt ásták ki a sírgödröt, ami igazán jó időnek számít.

Amúgy két óra alatt szoktuk ezt rendes időben teljesíteni, úgyhogy ez egész jónak számít. Tavaly egy másik kollégával 1 óra 7 percig ástuk, szóval javítottunk most a helyzeten” – mondta a nyertes csapat egyik tagja, Nagy Róbert.

A sírásás versenyszámot a hantolás követte, amire 15 percet kaptak a résztvevők.  Az idei sírásó versenyen egy ráadás versenyszámot is hirdettek, a házigazda Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. jóvoltából egy virágbeültetési feladatot is kaptak a résztvevők, 15 percük volt, hogy 24 árvácskát elültessenek a hantba minél szebben és ízlésesebben. Ez volt most a hatodik országos verseny, a szakmában pedig egyre népszerűbb a megmérettetés. A versenyzőket kollégák is elkísérik a különböző helyszínekre, ezáltal egy csapatépítő jellege is van a rendezvénynek.

Kapcsolódó galéria

Országos Sírásó verseny Nyíregyházán - 2023