Óriási sorokra lehet számítani az üzeletekben - Jellemzően így tartanak nyitva a boltok

Óriási sorokra lehet számítani az üzeletekben - Jellemzően így tartanak nyitva a boltok
Hosszú sorokra számítson szombaton az üzletekben.

A legtöbb bolt nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is zárva lesz, csak szombaton lehet bevásárolni - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak. A főtitkár szerint idén akár 60 milliárd forintot is elkölthetnek a vásárlók a négynapos ünnep miatt.

A húsvéti ünnepek négy olyan pihenőnapot, hétvégét, munkaszüneti napot jelentenek, amikor három napon át az üzletek zárva lesznek. Mindez azt jelenti, hogy ahogyan az elmúlt napokban, szombaton is óriási forgalomra lehet számítani. Aki tehette, megpróbált már eddig bevásárolni, viszont aki az utolsó napokra hagyja, a szokásosnál sokkal hosszabb sorban állásra számíthat - közölte Vámos György az InfoRádióban.

A kereskedők haszna nagyobb lehet, mint az előző 20 évben bármikor. A március-áprilisban egyébként is megugrik a forgalom körülbelül 100 milliárd forinttal, a jó időben sokkal többet vásárolnak a családok, ugyanakkor az év gyengébb hónapjai (január-február) után jelentős a fogyasztási többlet, aminek 50-60 százalékban a húsvét az oka, a nagybevásárlás és az ajándékvásárlás.

A jogszabályok szerint nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a boltok nem nyithatnak ki. Kivételek persze vannak: benzinkút, virágbolt, édességbolt, illetve a non-stop kis üzletek, ahol a vállalkozó, illetve családtagja áll a pult mögött - közölte a kereskedelmi szövetség főtitkára.

Szombaton viszont minden nyitva lehet. A nyitvatartás bármilyen változását a boltosoknak fel kell tüntetniük.

 

napi.hu