Óriási hiány van pilótákból

 A Nyíregyházi Egyetemen szeptembertõl már az ötvenedik évfolyam fogja megkezdeni tanulmányait, azonban a szak egy teljesen új névvel jelenik meg a felvételi tájékoztatóban. Hivatásos repülõgép-vezetõi diplomát kaphatnak azok, akik sikeresen teljesítik a 7 féléves képzést. A hallgatók az egyetemen az elméleti képzést sajátíthatják el, a gyakorlatot pedig a Nyíregyházi repülõtéren, a Tréner Kft-nél.

Horváth Tibor, a Tréner Kft. tréningmenedzsere

FONTOSAK A REÁL TÁRGYAK

A Nyíregyházán tanuló hallgatók az egyetemi diploma mellett közforgalmi kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedélyt (CPL), többmotoros mûszerjogosítást és személyzeti együttmûködés oklevelet szerezhetnek.
– Aki pilóta szeretne lenni, annál fontos, hogy jó matematika, fizika és angol alapokkal rendelkezzen, mindezek mellett pedig lényeges a kellõ motiváció is a repülés iránt. A repülési gyakorlatot a Nyíregyházi Egyetemmel szerzõdésben álló Tréner Kft. végzi – tájékoztatta szerkesztõségünket Horváth Tibor, a Tréner Kft. tréningmenedzsere, aki hozzátette, tavaly is többszörös túljelentkezés volt a szakra (korábban közlekedés- és repülõgép-mérnöki szaknak hívták), így idén is sok hallgatót várnak.

„A LÉGITÁRSASÁGOK KERESNEK MINKET”

– Nagyon nagy a pilótahiány az egész világon. A Wizz Air, Ryanair, ASL és Travel Service légitársaságok is szívesen alkalmazzák az itt végzetteket. Úgy gondolom, a jövõben pedig ez még inkább érvényes lesz. Képzõszervként rengeteg visszajelzést kapunk, erre pedig jó példa: a légitársaságok folyamatosan keresnek minket, hogy milyen embereket tudunk hozzájuk küldeni, nem utolsósorban pedig elégedettek az itt végzettekkel. Szerencsések vagyunk, hiszen a hírnevünket tovább viszik a világba az itt képzett pilóták – tette hozzá.

MÉG NYÍREGYHÁZÁN VANNAK A WIZZ AIR KADÉTOK

Mint ahogyan arról már korábban többször is beszámoltunk, tavaly pilótaképzést indított a Tréner Kft. két holland repülõiskolával közösen Nyíregyházán, és az oktatásban részt vevõk az elsõ pillanattól kezdve állásgaranciával is rendelkeznek, amit a Wizz Air ajánlott fel nekik. A képzés 2016. januárban startolt el. Horváth Tibortól megtudtuk, a kadétok az elsõ három hónapban csak elméleti órákon vettek részt, majd folyamatosan megkezdõdtek a gyakorlati órák is.
– Jelenleg a mûszerképzés elsajátításánál tartanak a kadétok. Ahogy jó lesz az idõ, elkezdik majd a repülést az új gépeinkkel. Õk várhatóan nyár végéig lesznek Nyíregyházán, majd Amszterdamban folytatják, ahol két hónapon keresztül szimulátoros képzésen fognak részt venni. Ott az Airbus A320 típusú repülõgépre szerzik meg a szakszolgálati engedélyt. Az amszterdami képzés befejeztével a Wizz Air állományába kerülnek.

(Szerző: Bruszel Dóra)