Orgonák éjszakája. Bach és Strauss a szökőkútnál
Orgonák éjszakája. Bach és Strauss a szökőkútnál

Templom- és orgonabemutatóval indul, majd Sóstón, a szökőkútnál folytatódik hétvégén az Orgonák éjszakája nyíregyházi programja. Erre az alkalomra két új műsorszámot, Bach toccatát és egy Strauss indulót programoztak be a szökőkút csobogása alá. Mindkét művet neves művészek tolmácsolásában hallhatják.  

Sokadik alkalommal kapcsolódik be Nyíregyháza az Orgonák éjszakája hazai rendezvényébe, a Filharmónia Magyarország szervezésében! Ebben az évben augusztus 6-án, szombaton egy templombemutatóval egybekötött izgalmas orgonatúrával indul 15 órától a Nyíregyházi Turisztikai Központtól a program. A résztvevők megismerkedhetnek a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház történetével, valamint megcsodálhatják a város panorámáját a templom toronykilátójából. Az orgonát a szkóla és karnagyuk, Soltész Béla mutatja be az érdeklődő közönségnek. Ugyanezen a hétvégén a sóstói zenélő szökőkút dallamaiba is bekerül az orgona hangja. Az önkormányzattal közösen két új műsorszámot programoztattak fel a zenélő szökőkút csobogása alá.

„A Radetzky-induló és Bachtól a d-moll toccata lesz feljátszva. Korábban már beszélgettünk arról, hogy az orgonaszó önmagában komolyzenét takar, és arról is van szó. Itt most egy kicsit játékosabb, és fogyasztható stílusban fognak ezek elhangzani. A hang vízjátékkal kiegészülve azt gondolom, hogy páratlan szórakozási lehetőséget biztosít majd” – tájékoztatott Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. mb. igazgatója.

A Bach toccatát maga a Filharmónia ügyvezetője, Szamosi Szabolcs orgonaművész a Pécsi Bazilika orgonáján játszotta fel, illetve a Strauss művet egy világhírű angol orgonista, Jonathan Scott egy manchesteri hangszeren. A közönség már péntektől hallhatja a csak itt, illetve a margitszigeti és a szegedi szökőkútnál hallható, és a vízfüggönyön át talán látható felvételt is az esti 8 és 9 órási klasszikus zenei sávban.

„Igazából nem gondolnám, hogy erre nagy turistabuszok indulnának a komolyzene-rajongók táborából. De aki ki fog jönni Sóstóra, az találkozhat ezzel a programmal. Az itt nyaraló turisták és a helyi lakosok. Egy kis plusz színt tudunk belevinni abba a repertoárba, ami a szökőkútnál megtalálható most is” – folytatta Podlovics Lajos.

Az OrgonaPont sorozat augusztus 9-én a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban folytatódik. Dóbisz Áron és Samodi Bence orgona-trombita hangversenyét este fél 8-tól hallhatják. A hírek szerint a két művész most tért haza Kanadából, ahol Áron a világ legnagyobb orgonáját szólaltathatta meg. Sokan várják kíváncsian nyíregyházi fellépésüket.