Öregedés művészete – Megkezdődött a programsorozat a Váci Mihály Kulturális Központban

A pénzügyi fogyasztóvédelem és az internetes átverések elleni védekezés volt az Öregedés művészete című, nyugdíjasoknak szervezett előadássorozat első programja szerdán, a Váci Mihály Kulturális Központban. A folytatásban a múzeumfaluba látogatnak a résztvevők, majd a cukorbetegségről hallanak orvosi előadást, és a pszichológus is tanácsokat ad a kihívásokkal és a depresszióval kapcsolatban.

 

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, illetve Nyíregyháza város önkormányzata ismét megszervezte a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája újabb ismeretterjesztő előadássorozatát. Szerda délutánonként hetente, kéthetente a helyszín ismét a Váci Mihály Kulturális Központ.

„A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete, illetőleg az általunk működtetett Magyar Nemzeti Bankkal közös pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda hálózatokban gyakran találkozunk ilyen kérdésekkel. Most nagyon elterjedtek a hamis banki hívások, adathalász e-mailek, amikor egy bank nevében akarnak pénzutalásra buzdítani embereket, vagy fontos banki adatok átadására. Ez az időseket is célozza, de minden korosztályt érint” – szólt az előadás témájáról dr. Kiss-Benedek Damarisz, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda koordinátora.

Mostanában elterjedt – fogalmazott a koordinátor –, hogy ismert, népszerű bankok nevét felhasználva verik át a csalók a fogyasztókat. Adatokat kérnek, mellyel illetéktelenül hozzáférhetnek a bankszámlánkhoz.

„Mindig észleljük, hogy mikor indul el egy-egy ilyen hullám, és akkor sok telefonhívás, érdeklődés szokott érkezni. Örülünk, amikor csak azzal keresnek bennünket, hogy érkezett egy ilyen hívás, egy ilyen e-mail. Annak már kevésbé örülünk, amikor azzal keresnek, hogy megadták az adataikat, nem tudják, mit csináljanak most, de ilyenkor is igyekszünk segíteni” – fogalmazott az előadó.

Legyünk nagyon óvatosak és éberek – fogalmaz a szakértő. Nyugodtan letehetjük a telefont. Félretehetjük az e-mailt, és felhívhatjuk bankunkat a hivatalos számon, ahol információt kérhetünk arról, valóban van-e hiányunk, kell-e valamilyen összeget utalni.

Jogorvoslat lehetséges. Mivel csalásról van szó, valaki visszaél a nevünkkel, ezért a rendőrségnél kell bejelentést tenni. Ha megadtuk a bankkártyánk számát, akkor azt mihamarabb jelezni kell a számlakibocsátó banknál, és letiltani a kártyaforgalmat, s ha lehet, visszaszerezni a pénzt. A mostani előadáson is a megelőzésről volt szó, arról, hogyan kerülhetjük el ezeket a buktatókat. A következő alkalom május 11. lesz, szintén délután 3 órától a kulturális központban.

A téma: Mozaikok és templomfreskók a 21. században, Egy ciprusi egyetemi tanulmányút beszámolója. Az előadó dr. Bene Ágnes, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának oktatója.