Orbán Viktor: Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra
Fotó: Illusztráció

Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban tartja 23. évértékelő beszédét.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében megemlítette, hogy a tavalyi évértékelő a koronavírus járvány miatt elmaradt.

A kormányfő szerint egy országértékelő beszéd előtt tisztában kell lenni azzal, hogy mit is akarunk. Sokan vagyunk, de az közös, hogy mind magyarok vagyunk.

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének mondatára utalva elmondta, hogy a baloldal szerint gombák vagyunk, a falusiak pedig alkoholisták és tudatlanok. Megtudhattuk a baloldaltól, hogy hány zsidó van a Fideszben és azt is, hogy aberráltak vagyunk.

„Ennyi zagyvaságot csak akkor hord össze az ember, ha begombázott” – tette hozzá a miniszterelnök.
Orbán Viktor elmondta: Emberemlékezet óta nem beszéltek így az emberekről, majd Charles de Gaulle-t idézve kifejtette hogy a vezető tudja mikor beszéljen, de azt is mikor hallgasson.

„Kínos. Nem kicsit. Nagyon” – fogalmazott.

A baloldal is benne van a nemzetben, mint a himnuszban a balsors. Csak Gyurcsányt és Bajnait nem zavarja ez, ők hozták létre ezt a showműsort. Magyarország legkorruptabb kormányának vezetői egy gombaszakértővel kiegészítve jelentkeznek be az ország vezetésére.

Két nehéz év van mögöttünk, a járvány és hidegháborús hangulat fenyeget, ilyen helyzetben kellett újraindítani a gazdaságot, kapaszkodót nyújtani az embereket. Orbán Viktor köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek az Operatív Törzsnek és külön felhívta a figyelmet Áder János köztársasági elnök munkájára, az elárvult gyermekek megsegítésére.

A miniszterelnök elmondta, hogy egy ilyen helyzet nyomáspróba is egyben. Magyarország ezt elbírta, működött a parlament, az egészégügy kiemelkedően teljesített és a rendvédelmi erők is. Az ország cselekvőképessége nem került veszélybe.

A 2011-ben bevezetett államszervezés jól vizsgázott.

Külföldön kormányok dőltek meg, ez nálunk nem történt meg. Arról is beszélni kell, hogy az országra nemcsak a vírus, hanem a baloldal is rárontott: amikor zárni kellett, nyitást követeltek, majd fordítva, kamuvideókat gyártottak.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta nemcsak az államot szerveztük át, hanem építettünk egy új gazdaságot. Segély helyett munkát adunk, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien. Egy exportra támaszkodó gazdaságot építettünk, mely tavaly rekordokat döntött.

2010-ben úgy döntöttünk, hogy a kulcs ágazatokat magyarosítjuk, így az energia- a bank- és a médiaszektorban 50 százalék alá vittük a külföldi tulajdont. A járvány idején is megtartottuk,  és tovább bővítettük ezeket.

A MOL és az OTP terjeszkedik, az MVM Csehországban 1,6 millió embert lát el energiával és szerte a világban jelen vannak a magyar cégek.

A kormányfő a gazdaság legnagyobb teljesítményének azt tartja, hogy a családokat is sikerült támogatni: a fiatalok szja-mentességet kaptak, a családok visszatérítést és visszaadtuk a 13 havi nyugdíjat, amit a baloldal elvett.

A történelmi bűnt jóvátettük – hangsúlyozta. Továbbá elmondta, hogy a határon túli magyarokat is támogatjuk.

A válság alatt a saját utunkat jártuk, nem Brüsszel után mentünk, hanem kanyarban is bátran előztünk. 2021-ben már 7 százalékkal növekedtünk és ledolgoztuk a járvány miatti lemaradást.

A járvány ellenére is sikerült 20 százalékkal növelni a minimálbért és csökkenteni a munkát terhelő adókat.

A baloldal ebben nem támogatott, nem szavazta meg a koronavírus-törvényt, a hitelmoratóriumot, a minimálbér emelését, a 25 év alattiak szja-mentességét és az adócsökkentéseket sem – emlékeztetett a miniszterelnök.

A Gyurcsány-Bajnai kormány egészen más utat járt: hátrafelé mentek, megszüntették a családtámogatásokat, kétszeresére emelték az áram, háromszorosára a gáz árát, elvették a 13. havi nyugdíjat és adókat is emeltek.

A jövőre vonatkozóan a kormányfő a törékeny helyzetről beszélt: Nyugat-Balkán és Ukrajna instabil, háborús veszély fenyeget. A Balkán megbékítésének receptje egyszerű: uniós csatlakozás, megbékélés Szerbiával.
Nem hagyjuk, hogy a rossz nagyhatalmi politika kárt okozzon számunkra. Nem fogadunk el olyan döntéseket, amelyek ellentétesek a magyar érdekkel. A magyar érdek hogy a térség csatlakozzon hozzánk – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A háború elkerülése Ukrajnában is magyar érdek. Akár milliós nagyságrendben érkezhetnek menekültek. A délszláv háború idején is sokan jöttek, az sem volt egyszerű. Háborús helyzet esetére is van forgatókönyvünk, de Magyarország érdeke a béke.

Önmagunkban nem vagyunk képesek katonailag beavatkozni. Az Európai Unió külpolitikai irányvonalát nem tudjuk megváltoztatni, ezért egy magyar modellt alkalmazunk. NATO tagok vagyunk és együttműködünk Oroszországgal is.

Forrás: hirado.hu