Orbán Viktor: Januártól fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot
Orbán Viktor: Januártól fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

A járvány idején az emberi életek mellett családokat és a vállalkozásokat is védeni kell, ezért a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről döntött – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A vállalkozások és a családok hitelmoratóriumát változatlan formában, fél évvel, július 1-ig meghosszabbítjuk.  A moratórium automatikusan hosszabbítódik meg, így csak azoknak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére törleszteni szeretné a hitelét – közölte a miniszterelnök.

Decemberben és januárban a járvány miatt bezárt vállalkozások bérköltségeinek kétharmadát a kormány elengedi és átvállalja – folytatta.

A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztjük a buszos magántársaságokra is – tette hozzá.

A kisvállalkozások iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentjük.

A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintjük át.

A gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig, kedvezményes, maximum három százalékos kamatozású lakás-felújítású hitellel segítjük.

Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

 

hirado.hu