Orbán: a fiatalok ügye Magyarország nemzeti ügye

Ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor a vadonatúj tanuszoda átadóján. A miniszterelnök kifejtette, a kormány országszerte 24 tanuszodát épít a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében. Ezekre azért van szükség, mert kiemelkedően fontosnak tartják a gyerekek egészségét és azt, hogy aktív életre, becsületes versengésre neveljék őket. Ennek érdekében nemcsak az építési költségeket, az uszodák működetetést is vállalta a kormány. Ugyanakkor Orbán Viktor hangsúlyozta, egész Európában problémát okoz, hogy egyre kevesebb gyermek születik; – Ha nincsen gyerek, akkor nincs jövő és a kérdés az, hogy milyen választ adunk erre a kérdésre – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint erre a problémára más-más választ adnak a tagállamok. Van, ahol migránsokat hívnak be, míg más államok, mint Magyarország abban bízik, saját erőből is meg tudja oldani ezt a feladatot. – Nekem meggyőződésem, hogy van elegendő életerő a magyar emberekben, és van elegendő életerő a magyar családokban. Meg fogjuk fordítani ezt a folyamatot, ezt a rossz és kedvezőtlen folyamatot, és kepések leszünk arra, hogy garantáljuk a saját nemzetünk fizikai, biológiai megmaradását és fennmaradását. Addig is azonban, amíg a mostani kedvezőtlen tendencia fennáll, tudnunk kell, hogy minden nemzedék vállán egyre vastagabb lesz a fatörzs, amit vinni kell. Ezért ki kell mondani, hogy a magyar fiatalok ügye és az ő egészséges életmódra nevelésük ügye, az Magyarország első számú ügye – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy a mindennapos testnevelésnek köszönhetően 1 millió 200 ezer gyermek sportol minden nap az országban. Sorra épülnek az új és épülnek át a régi létesítmények, nemzetközi sportversenyeket rendez Magyarország. Kiemelte 2017-ben 81 nemzetközi sporteseményt rendez az ország, és 2018-ra már ötven eseményt jeleztek előre. A csengeri tanuszoda összesen 442 millió forint költségvetési forrásból épült fel. Az átadáson részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a nyíregyházi származású Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Boros Anita, az NFM vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára. Beszédet mondott Forján Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) és Kovács Sándor, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője.

Z. Pintye Zsolt