Operákat fújnak vasárnap

 – Egyre több lehetõséget kapunk nemzetközi szinten is – mondja örömmel a csapat Liszt-díjjal is büszkélkedõ, trombitamûvész karmestere, Bakó Levente, aki éppen Suszter Csabát, a csapatban (éppen most Afrikában) aktívan játszó együttesvezetõt „helyettesíti” interjúalanyként.

Külföldön és itthon

– A fúvószenekari szövetség szívesen ajánl minket, télen Dubajban vendégszerepeltünk. A mostani, Hammameti Összmûvészeti Fesztivál sem pihenés: koncertek, térzene és felvonulás színesíti a mazsorettekkel együtt szervezett programot. S szerencsére nyáron sem unatkozik a csapat, hiszen meghívtak minket idén is Olasz­országba és Bulgáriába, de nekünk a megyei, városi kisebb-nagyobb rendezvények, falunapok egyaránt fontosak, hiszen itt vagyunk itthon.

Évi négy nagykoncert

Ennek jegyében pedig bõvíti a fellépési repertoárt a zenekar: ezentúl (azon ünnepségeket nem számítva, ahol mások mellett szerepelnek) már négy jelentõs koncertet terveznek Nyíregyházán. Az újévi koncert három évtizedes múltra tekint vissza, a tavaszi (mely most vasárnap, a Kodály iskolában 18.00-kor kezdõdik) már nyolcadik a sorban, meghonosodott a nyár eleji is, aminek ismét Sóstó lesz a helyszíne, s az hívta életre, hogy szerették volna a nyíregyháziaknak is eljátszani a fesztiválos repertoárt. Újdonság viszont a hagyományteremtõ alkalommal szervezendõ õszi. – Arra gondoltunk, hogy a szólistáink is mutatkozzanak meg. Így szeptember végén, a Kölyökvár Báltermében kedves, népszerû dallamokkal kerülnek elõtérbe a szólamok, persze zenekari kísérettel, az átlagos mûsorszámok idején néha kicsit „háttérben” lévõ, remek zenészeinkkel.

Népszerû dallamokkal

Ami pedig a vasárnapi koncertet illeti: ezúttal az operák kerülnek terítékre a nagyjából egyórás programban (a korábbi években Barokk Est, filmzenék válogatása és Háry daljáték is volt a csalogató). Verdi és Wagner szerzeményei mellett bõséges lesz a magyaros kínálat: Erkel Ferencnek a Hunyadi Lászlójából és Bánk Bánjából is elhangzanak részletek, Kodály Zoltán Háry Jánosának a Toborzóját pedig akár a közönség is énekelheti. Hiszen ki ne ismerné a következõ dallamot: Hej, élet, be gyöngy élet? A hangzást (a publikum mellett...) a Cantemus Kóruscsalád Vegyeskara és Fiúkórusa is erõsíti Szabó Soma vezényletével, Szilágyi Szilárd többször szólózik, valamint klarinéton közremûködik Pintér Árpád mûvésztanár. – Igyekeztünk úgy összeállítani a mûsort, hogy mindenki találjon kedvére valót. A Nabucco, a Traviata és az Aida vonzó lehet az operákat kevéssé ismerõk számára is, s ez egy jó lehetõség, hogy megkedveljék a komolyzenét, könnyed, fúvószenekari hangzással – invitálta a közönséget a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett mûvész. (Részletek a plakáton, a 11. oldalon.)

(Szerzõ: Tarczy Gyula)

(Fotó: Pillantkép Tunéziából)