Online mise és istentisztelet – Általános feloldozás a veszélyhelyzetben
Fotó: Szarka Lajos

Nyitva maradnak a templomok, de a magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket; ahol lesznek templomi szertartások, ott szigorúan be kell tartani a hétfőtől érvényes védelmi intézkedéseket – nyilatkozta Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

Online tartja szertartásait a református, az evangélikus, a pünkösdi és az anglikán egyház, a metodistáknál pedig a gyülekezetekre bízták, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően döntsenek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése szerint nyitva maradnak a templomok, lehet szentmisét tartani, de ettől egyes egyházmegyék eltérhetnek.

„Nyilvános istentiszteletekkel és a szent liturgiákkal kapcsolatban az a rendelkezése a Nyíregyházi Egyházmegyének és Ábel püspök atyának, hogy a templomainkat ebben a nehéz időben nem zárjuk be, a lehetőséget megadjuk arra, hogy az Istenhez tudjanak fordulni a híveink és minden templomba betérő ember. Mi a nyilvános istentiszteleteket is megtartjuk, tehát vannak szent liturgiák, illetve az utrenyéket, vecsernyéket is végezzük, viszont nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeken a szertartásokon a járványügyi előírásokat nagyon szigorúan be kell tartani. Arra külön kitér püspök atya, hogy akik egy bizonyos életkor fölött vannak – 65 év fölött van ez nálunk beállítva –, illetve akik krónikus betegségben szenvednek, őket arra kérjük, hogy online kapcsolódjanak be az istentiszteletek nézésébe, az együtt imádkozásba. És ezen felül is, ha valaki a vasár- vagy ünnepnapi kötelezettségének nem tud eleget tenni, arra egy általános felmentés van érvényben” – tájékoztatott dr. Papp Tibor, a görögkatolikus egyházmegye főhelynöke.

Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek múlt pénteken azt közölte: hétfőtől a főegyházmegyében a nyilvános szentmisék szünetelnek. Az egyetlen kivétel a temetés, melyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani. Az egyházi törvénykönyv szerint egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak. Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyés püspök úgy rendelkezett, hogy nyitva maradnak a templomok és a nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetőek. Ugyanígy látogathatják a templomok mellett az egyházi intézményeket, a járványügyi előírások szigorú betartásával. A római katolikus egyház is megadja – jelen helyzetben – a felmentést a szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Az evangélikus igazgató lelkész szerint többen nézik a virtuális térben a miséket, mint amennyien a templomban szoktak lenni. Szinte valamennyi egyház hivatkozik a mobilapplikációra, illetve a saját YouTube-csatornára.

Dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze így nyilatkozott: „Az elmúlt vasárnap még nyilvános istentiszteletet tartottunk, a következőkben semmi alkalmat nem tudunk megtartani, csak online közvetítést. Van az egyházközségnek honlapja, honlapjai, azon mindig lehet csatlakozni hozzánk, megvan a YouTube-csatornája is. Nem tudjuk, hogy meddig lesz ez a zárás. Virágvasárnapig mindenképpen, aztán akkor az egyház vezetősége dönt, a püspökök döntenek, hogy továbbra is zárunk, vagy nyitunk.”

A református egyház honlapjának tájékoztatása szerint 8.30-tól templomi istentisztelet van, majd 10.30-tól csak online formában. Ez vonatkozik az ifjúsági alkalmakra, a felnőttek bibliakörére és a férfi bibliaórára is.

Az online istentiszteletről szólva Fischl Vilmos, az ökumenikus tanács főtitkára elmondta: jó oldala, hogy kényelmesen lehet bekapcsolódni a szertartásba, rossz következménye viszont, hogy egyeseket leszoktat a templomba járásról, ezért nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy amint lehet, térjenek vissza a hívők a templomokba. A húsvéti szertartásokról a későbbiekben határoznak az egyházak vezetői.