Online konzultáció – Ingyenes pályaorientációs tanácsadás diákoknak és felnőtteknek
Fotó: Illusztráció

Ingyenes online pályatanácsadást biztosít egy nyíregyházi szakember diákoknak és felnőtteknek egyaránt. Maczkó Mónika hosszú évek óta foglalkozik általános és középiskolás tanulókkal, a karantén idején pedig videós konzultációt biztosít az érdeklődőknek. Egy-egy beszélgetés segíthet eldönteni, hogy a diákok milyen irányban tanuljanak tovább saját képességeik és készségeik mentén.

Az általános, középiskolai, de még akár az egyetemi évek alatt is a „mi leszel, ha nagy leszel” az egyik leggyakoribb kérdés, amelyet feltesznek egy diáknak. Vannak olyan szerencsések, akik határozott elképzeléssel tudják kiválasztani már a középiskolát is, viszont jó néhány tanulónak nagyobb kihívást jelent ez a döntés. Utóbbi diákoknak javasolt a pályaorientációs tanácsadás, amit most egy nyíregyházi szakember felajánlásának köszönhetően otthonról, ingyenesen elérhetnek az érdeklődők.

Ingyenes segítség online 

Maczkó Mónika végzettségét tekintve munkaerő-piaci tanácsadó, szociális munkás és mentálhigiénés szakember, több éve foglalkozik pályaválasztás előtt álló fiatalokkal, így tapasztalt szakértőként tud segíteni a tanulóknak.

„Karantén-felajánlásként egy ingyenes pályatanácsadást indítottam, amit online, videó formában szeretnék lefolytatni az otthon maradtak körében. Elsődlegesen a gyerekekre gondoltam, mert az ő körükben már több éve dolgozok, pályaválasztási döntésüket segítve. Az a célom, hogy pályára álljanak és mint egy kis fényes csillag haladjanak a saját útjukon. Így is tettem magát a felhívást. A gyerekekre azért gondoltam, mert az iskolai körülmények és az iskolai külső ingerektől is mentesen, családi körre szűkültek jelenleg ezek az ingerek. Hatodik-hetedik osztályban kezdenek el gondolkodni a gyerekek arról, hogy merre menjenek tovább, gimnázium vagy szakképzés irányát célozzák meg, és én szeretnék abban segíteni nekik, hogy a képességeik és a készségeik mentén jó döntést hozzanak” – meséli a tanácsadó.

Így a szülői támogatás mellett egy külső tanácsadói kontrollra is lehetősége van az érdeklődőknek, tette hozzá Maczkó Mónika. Természetesen nemcsak az általános iskolásoknak szól a felhívás, a középiskolás, tíz-tizenegyedik évfolyamos diákoknak most kell kiválasztani azokat a tantárgyakat, amelyeket emelt óraszámban tanulnak majd a következő tanévtől. Ezek nehéz döntések, főleg ha a diák még az irányt sem tudja eldönteni, ezekben a lépésekben tud segíteni a pályaorientációs szakember.

Szülői támogatás

Ebben a folyamatban a szülőknek is nagy szerepe van, szükség van a támogatásukra, illetve a kiskorú diákokkal szülői engedély nélkül nem is szeretné Maczkó Mónika elkezdeni a konzultációt.

„Ha valaki úgy érzi szülőként, hogy látja a gyermekének a képességeit, de akár ez sokrétű, nem tudnak fókuszt állítani és mondjuk nem a gyerek szeretne beszélgetni, hanem, hogy szülőként hogyan tudná segíteni a gyermekét, én abban is szívesen részt vállalok, hogy szülői konzultációval segítsem az ő helyes döntésüket” – tette hozzá a tanácsadó.

Egyéni konzultáció

A videóbeszélgetések száma nincs előre meghatározva, mindenki saját fejlődésének ütemében veheti igénybe a szolgáltatást, akár többször is.

„Ha valaki úgy érzi és úgy érezzük közösen, hogy akár 2-3 alkalommal tudunk jobban haladni, akkor én erre is fogok szerintem közös megegyezéssel megbeszélésünk alapján lehetőséget biztosítani. Tapasztalataim szerint van olyan diák, aki egy konzultációs beszélgetés után már látja az irányt, azt mondja, köszöni, elég, persze ez életkortól függ, saját önismeretétől, saját önértékelésétől is függ” – folytatta Mónika.

Nincs korhoz kötve

A diákokon túl a felnőtt munkavállalók is megkereshetik a pályaorientációs tanácsadót, akkor is, ha esetleg munkanélkülivé váltak, vagy ha két állás között kell dönteniük, egy konzultáció sokat segíthet a helyzetükben. Az ingyenes lehetőségért Maczkó Mónikát a közösségi oldalon kell megkeresni, mint elmondta, már többen felvették vele a kapcsolatot, de mindenkinek szeretne segíteni, aki jelentkezik nála.