Online csalások – Képzés a vármegyei nyugdíjasoknak
illusztráció

A nyugdíjasok is veszélyeztetettek az online csalásokkal szemben, melyek legtöbbször a vagyon ellen irányulnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szervezett képzést, mely a szépkorúakat segíti felkészülni ezekre a bűncselekményekre. A résztvevők csapatokban dolgoztak, különböző ügyességi, kreatív feladatokat oldottak meg.

A vármegyei nyugdíjas szövetség vezetői vettek részt a hétfői kortárs segítő képzésen. Az esemény célja, hogy ismereteket szerezzenek az online felületeken történő bűncselekményekről, és azok megelőzéséről. A vezetők feladata, hogy a megszerzett tudást és tapasztalatokat továbbadják saját nyugdíjas egyesületeikben.

„A közösségi oldalak használatával lehetőség nyílik arra, hogy valakinek a fiókját feltörjék, támadásoknak legyen kitéve. Alapvetően itt az online csalások jöhetnek szóba: a különböző bankkártyás, folyószámlához kapcsolódó visszaélések, hiszen az ő folyószámlájukra érkezik a nyugdíj, sokan napi szinten használják a banki felületet. Emellett az ő vásárlási szokásaik is átalakultak, online vásárlásokat hajtanak végre, meg kell bizonyosodni arról, hogy valós oldalról van szó, lehet, nem jön meg a termék stb. Ezek vagyon elleni bűncselekmények, melyek az online térben valósulnak meg” – nyilatkozta dr. Kovács Attila.

A rendőr alezredes arról számolt be, hogy egyes felmérések szerint az év végére minden 5. bűncselekmény az online térben fog megvalósulni. A szépkorúak különösen veszélyeztetettek, ezért fontos, hogy ismerjék meg ezeket a bűneseteket. A résztvevők csapatokban dolgoztak, különböző ügyességi, kreatív feladatokat oldottak meg. Ilyen volt például egy plakát készítése, mely az idős közösség figyelmét hívja fel az online kártyás csalásokra. Ezt követően szituációs feladatot oldottak meg, végül tesztlapot. A Bűnmegelőzési Osztály a jövőben tervezi tovább vinni a programot, kiegészítve a nem online térben megvalósuló bűncselekményekkel.

„Mindenképpen lesz még ilyen rendezvény, akár ebben, akár más tárgykörben. Hiszen a célunk az, hogy minél kevesebb bűncselekmény valósuljon meg, meg kell szólítanunk az idős embereket, most már bármilyen bűncselekmény sértettjei lehetnek. Úgyhogy ennek lesz folytatása, ebben egészen biztos vagyok” – mondta dr. Kovács Attila.

A program során a legjobban teljesítő első három helyezett a bűnmegelőzéssel kapcsolatos könyvet, valamint láthatósági mellényt, a többi résztvevő emléklapot, valamint karkötőt vihetett haza a megszerzett tudás mellett.