Önkéntes katonai szolgálat – Kötetlenebb formában ismerhetik meg a honvédséget a fiatalok

Március 5-ig várja az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezőket a Magyar Honvédség. Az elsődleges cél továbbra is az, hogy minél többen megismerhessék a honvédséget, amely ma már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, 21. századi haderő. Az önkéntes katonai szolgálat 6, illetve 12 hónapja során a résztvevők a mindennapi életben is hasznos ismereteket szerezhetnek, valamint biztosított a megélhetésük, és felsőoktatási pluszpontokat is kapnak az ott töltött idő után.

A nyíregyházi toborzó irodában is várják a fiatalok jelentkezését. A Magyar Honvédség 2023-ban indított toborzást azzal a céllal, hogy a civil társadalom egy kötetlenebb formában tudja megismerni a honvédséget. Olyan 18. életévüket betöltött, magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik büntetlen előélettel, általános iskolai bizonyítvánnyal és magyarországi lakóhellyel rendelkeznek. Ha ezek adottak, még teljesíteni kell egy orvosi és pszichológiai vizsgát is, ezek után március 11-én indulhat az alapkiképzésük.

Többletpontok a szolgálatért

Mindenkinek elsősorban egy 2 hónapos alapkiképzésen kell részt venni a lakóhely szerint illetékes területvédelmi zászlóaljnál. A második hónap leteltét követően eldöntheti a jelentkező, hogy marad ott, a zászlóaljnál és folytatja a területvédelmi erők kötelékében a kiképzést, vagy egy műveleti besorolással, egységhez, akár harckocsizó, lövész, tüzér alegységhez elmegy és ott folytatja a katonai szolgálatát. Akik a műveleti besorolású alegységeknél folytatják a szolgálatvállalásukat, ők szerezhetnek félév alatt 32 többletpontot, akik úgy döntenek, hogy maradnak még egy fél évet, ők 64 többletpontra tehetnek szert” – nyilatkozta Kertész József őrnagy, a Magyar Honvédség 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

A felvételi többletpontok mellett egy életre szóló élménnyel gazdagodhatnak a fiatalok, valamint a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetményt is kapnak a kiképzésük alatt.

Modern, 21. századi haderő

Már ez idő alatt is dönthetnek úgy az önkéntesek, hogy szerződéses katonák lesznek vagy további tanulmányaik vagy civil munkájuk mellett tartalékosnak állnak. A Magyar Honvédség mára már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, 21. századi haderő.

A modernizációnk a légierőnél a helikoptereink, a repülőgépeinek, a vadászgépeink beszerzésével kezdődtek. A légierő után következett a szárazföldi haderő. Itt olyan technikai eszközök jelentek meg, most legutóbb a tüzérségnél a PCH vagy azt megelőzően a lövészeknél a Lynx, amelyek technikai eszközök egy részét már Magyarország területén magyar munkavállalók gyártják és olyan huszonegyedik századi követelményeknek felelnek meg, ami alapján valóban egy high-tech technikai eszközt képviselnek” – tette hozzá az őrnagy.

Az önkéntes katonai szolgálat, ahogy a neve is mutatja, nem jelent elköteleződést a honvédség iránt. Jelentkezni március 5-ig lehet a toborzóirodákban vagy az iranyasereg.hu oldalon.