Ön tudta? Utánfutóval autópályán legfeljebb 80 km/óra sebességgel szabad közlekedni!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a sebességmérések tapasztalatai azt mutatják, hogy egyes járművezetők továbbra sem számolnak a gyorshajtás kimagasló baleseti kockázatával.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztályának munkatársai rendszeresen végeznek sebességméréseket az M3-as autópálya megyei szakaszán. Az ellenőrzések eredményei azt mutatják, hogy a gépjárműből és a hozzácsatolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedők az átlagosnál gyakrabban lépik túl a megengedett sebességhatárt. A rendőrök az adott útszakaszon közel két hét alatt 48 jogsértő járművezetővel szemben intézkedtek. Ebből 10 esetben helyszíni bírságot, 38 esetben közigazgatási bírságot szabtak ki. A sebességtúllépés hátterében vélhetően a KRESZ vonatkozó szabályainak hiányos ismerete áll.

A KRESZ 26. § (1) bekezdés b) pontja egyértelműen kimondja, hogy gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán maximum 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

A rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek egyik legfőbb oka! Különösen veszélyes a sebességtúllépés a járműszerelvények esetében, hiszen a személygépkocsi után kapcsolt pótkocsi teljesen megváltoztatja a jármű menetdinamikai jellemzőit (nagyobb lesz a tömege, hossza, több tengelyt kell irányítania, növekszik a fékút), ezért kell a sebességet csökkenteni.

A rendőrség óva inti a járművezetőket, és felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a közúti közlekedési szabályokat mindig tartsák be! Ne feledjék, a sebesség helyes megválasztásával megelőzhetőek a közúti tragédiák!

… hogy mindenki hazaérjen!

 

Forrás: police.hu