Ön dönt: iszik vagy vezet – Húsvétkor is vigyázzunk egymásra

Fokozott rendőri jelenlétre számíthatunk a közutakon. A húsvéti hétvége alatt az utakon jelentősen megnő a forgalom. Az alkoholfogyasztás melletti járművezetés jelentős veszélyt jelent mind a sofőrök, mind a közlekedők számára.

Az ünnepek alatt sokan hajlamosak könnyedén venni az alkoholfogyasztást és azt, hogy ez miként befolyásolja a vezetésüket. Az alkohol befolyása alatt álló sofőrök jelentős kockázatot jelentenek önmagukra és másokra nézve egyaránt. Az ittas vezetés megakadályozása érdekében fontos kerülni az alkoholfogyasztást a sofőröknek.

„Nyilvánvalóan a húsvéti időszakban is jelen lesznek kollégáim az utcákon és figyelni fognak a közlekedőkre. Az a kérésünk, hogy ne a rendőröknek kelljen figyelni, hanem figyeljenek egymásra a közlekedők. A húsvéti időszakban megszaporodik az ittas járművezetők száma, és szándékosan nem gépjárművezetőket mondtam, mert remélem, kerékpárral többen fognak úgy közlekedni, akik annyit fogyasztottak az alkoholból, hogy még a kerékpár hajtására alkalmas állapotban lesznek. Az a kérésünk, hogy tolják a kerékpárt és gyalogosan közlekedjenek, gépjárműbe viszont semmilyen indokkal és semmilyen módon ne üljön senki, hogyha alkoholt fogyasztott és ne vezessen úgy gépjárművet – beülhet, csak ne vezessen” – hangsúlyozta Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Az utak biztonsága minden közlekedő közös felelőssége. Minden egyes sofőrnek és gyalogosnak tisztában kell lennie a saját szerepével az utakon, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy biztonságos közlekedést teremtsen magának és másoknak egyaránt.