Olvasólétra a Vécsey könyvtárban

Az Olvasólétra névre keresztelt olvasásnépszerűsítő program első alkalommal 2016 januárjában indult azzal a nem titkolt céllal, hogy az olvasás, a könyvek és a könyvtár számára hosszú időre megnyerje a gyerekeket. Az időközben országos könyvtári mintaprogramok közé választott játékban idén 16 különböző általános iskola diákjai vettek részt, akik közül 212-en jutottak az Olvasólétra legfelső fokára. A héten volt a nyári élmények ünnepélyes értékelése.

Még ilyet, hogy hosszú sorok kígyóznak a könyvtáros pultja előtt! A kisiskolások hozzák-viszik az olvasnivalót. Így volt ez egész nyáron. A dolog úgy van, hogy a tanév végén a tanító néni elveti a magot. Ajánlja a lehetőséget, megmutat néhány könyvet, esetleg kedvcsinálóként beszél róla, vagy rövid részletet olvas belőle. A szülő meg nem győz csodálkozni, hogy már megint a Vécsey utcai könyvtárba kell menni Edit nénihez. 

„Most már bőven iskoláskorúak vagyunk. 8 éve kezdtük ezt a játékot. Először 16 fővel, aztán 20, 30, 45, 70. Tavaly 158 és idén 212 gyerek játszott velünk sikeresen, ami azt jelenti, hogy ők elolvastak három könyvet és a létra tetejére jutottak. Többen kezdték, de néhányan lemorzsolódtak”

tájékoztatott saját találmánya, az Olvasólétra program zárásakor Bakosné Mikula Edit főkönyvtáros, a Vécsey utcai Fiókkönyvtár vezetője A héten tartott nyárzáró ceremóniát már csak két alkalommal lehetett levezényelni, akkorára nőtt ugyanis a gyereksereg. Kora délelőtt a Jókai iskola 100 diákja, majd két órával később újabb 15 iskola 112 tanulójának képviseletében érkeztek szülők és gyerekek. A fiatalember most lett harmadikos a Kazinczy iskolában.

„A sünimentő akciót, Zénót, meg még egy harmadikat is olvastam. A sünis könyv tetszett a legjobban, mert a cica megmentette a sünit”

– beszélt olvasmányairól Kovács György Máté.

A tanító néni után aztán természetesen a szülőnek kellett támogatni a gyereket, biztatni az olvasásra, és a hozzá kapcsolódó feladatok megoldására.

„Én magam mindenkit arra buzdítok, hogy vegyen részt a programban. Az én kisfiam a legnagyobb hőségben is unszolt engem, hogy jöjjünk és kölcsönözzünk könyvet, amit mindig lelkesen elolvasott. Elkészítette hozzá a rajzokat, a kis kézműves dolgokat, és mindig beszámolt a könyvtárban az olvasottakról. Nagyon jó lehetőség a gyerekeknek, hiszen az olvasóvá nevelést én magam is fontosnak tartom”

– mondta egy édesanya, Kóródi-Kovács Ágnes. Azon túl, hogy az olvasás fejleszti a képességeket, a szókincset, támogatja a tanulást, élményeket ad, és egyáltalán hasznos időtöltés, a program végén ajándékkal is jár.

„Versenyes olvasás ez. Fel lehet jutni az olvasólétra tetejére, és aki eljutott a végére, az tortázik, meg könyvet kap”

 

– mesélte György Máté.

A tortaszeletek fölé került egy 1403-as cukorszám, ami azt jelzi, hogy 2023 nyarán ennyi könyvet olvastak el az Olvasólétra programban részt vevő kisiskolások. A program meghirdetésekor minden gyerek hangosolvasási próbán vett részt, amelyet sikerrel teljesítve az Olvasólétra 1. létrafokára lépett, majd a könyvtáros által ajánlott könyvek közül választhattak a gyerekek. Minden könyv elolvasása után feljebb léptek a könyvtárban kihelyezett jelképes létrán. A könyvekhez rajzot készítettek, és elmesélték a könyv tartalmát is. A rajzokat idén is megtekinthetik a könyvtárban az érdeklődők.

„Csupa mese. Alsó tagozatos korosztály, akit idevárunk ebbe a játékba. Az a célunk, hogy megszerettessük az olvasást, mégpedig úgy, hogy sikerélményt adunk. Megmutatjuk a gyerekeknek, hogy képes elolvasni egy könyvet, amennyiben az az ő életkorának megfelelő, és a témája is olyan, amit ő szeret. Imádják a játékot a gyerekek. Örömmel csinálják. A szülők jönnek, és mondják, hogy magától olvas. Nem kell neki mondani. Az a fontos, hogy olyan könyvet válasszunk, ami neki megfelelő. Ez ennek a játéknak a kulcsa. Emiatt vagyok megdöbbenve, hogy 8. évben is felszálló ágban vagyunk. Van, aki ötödször játszik velünk, tehát nem hagyják abba”

 

– mesélte Bakosné Mikula Edit. A játék beváltotta a hozzá fűzött reményeket – fogalmazott a program kitalálója, Edit néni, a Vécsey utcai Fiókkönyvtár vezetője. És nemcsak Nyíregyházán, hanem a minta nyomán máshol is sikerrel fut az országban. Szólni érdemes arról is, hogy az iskolás testvérek mellett az ovisok is részesei lettek a játéknak, hiszen a nagytesók meséltek, ők meg lerajzolták, amilyen kép a mese nyomán megjelent a fejükben.