Oltási kampány Nyíregyházán – Májusban még sok fiatal élt a lehetőséggel
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyháza és környéki, 12–18 év közötti diákok maximum 8–10 százaléka igényelte a koronavírus elleni vakcinát – derült ki a város Köznevelési Tanácsának ülésén. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tiszti főorvos pont ezért indított edukációs kampányt gyerekeknek és szülőknek egyaránt. Az intézményekben tartanak majd tájékoztató előadásokat a koronavírus elleni védőoltás fontosságáról.

Hétfőn délután a városházán ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Köznevelési Tanácsa. A résztvevők többek között helyzetképet kaptak a Nyíregyházi Egyetem átalakulásáról, az intézmények különböző szakmai innovációiról, illetve a szakképzési változásokról is.

Változatlan támogatási rendszer

Dr. Kovács Ferenc polgármester, a tanács elnöke beszédében kiemelte, a koronavírus-járvány kihívások elé állította az önkormányzatokat is, de Nyíregyházának így is biztosította a már megszokott támogatásokat a diákok számára, illetve a nyári táborok szervezésében sem volt változás, valamint 4588 kisdiák kapott iskolakezdési tanszercsomagot is.

Éves szinten több mint 30 millió forintot biztosítottunk idén is és tavaly is az iskoláskorú gyermekek támogatására. Emellett az első lakáshoz jutó fiatalok támogatása is éves szinten 30 millió forintot jelent. Nagyon fontos a közétkeztetés is, sikerült egy tízéves szerződést létrehozni, aminek vannak nagyon fontos fejlesztési részei is, az első ütem már meg is valósult, így a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kereszt utcai konyhája, a Vécsey iskola konyhája, az Apáczai, a Zrínyi Ilona Gimnázium főzőkonyhái, a Krúdy gimnázium diétás központi konyhája megújult, valamint a Zelkben is szuper menza kialakítása is megtörtént” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Oltási kampány Nyíregyházán

A kormány 2021 májusában kezdte el a 16–18 év közöttiek oltását, a kórházi oltópontokon, majd később a háziorvosoknál. Tanévkezdéskor elindult a kampányszerű oltás az iskolákban. A köznevelésben dolgozó vezetők és az alapellátás is beszámolt a jelenlegi eredményekről, ezt dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője ismertette. A 12–18 éves korosztály számára szükséges a szülői beleegyezés is az oltás felvételéhez, így sokszor a szülő gondolkodása is befolyásolja, hogy a gyerek megkapja a vakcinát vagy sem – tette hozzá az aljegyző. Ha a nemzetközi számokat nézzük, a legtöbb oltást Dániában és Svédországban vette fel ez a korosztály. Májusban, amikor a kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek nagy részét védettségi igazolványokhoz kötötték, akkor 1355 nyíregyházi és környéki fő vette fel a koronavírus elleni oltást. Az iskolai oltási kampányban a kormányhivatal által biztosított vakcinákat az alapellátás szakemberei adták be a diákoknak.

A KLIK-hez tartozó 23 nyíregyházi iskola tanulói létszáma 10 736 fő, ebből 5476 fő 12 év feletti tanuló van, közülük 323 fő vette fel mindkét oltást, 23 gyermek csak az elsőt. Ha valaki matekos, akkor nagyon hamar ki tudja számolni, hogy ez nagyon alacsony arányszám, 6,3 százalékra jön ki akkor, hogy ha beleszámolom az első oltást, azokat is, akik csak egy oltást vettek fel. Természetesen többen jelentkeztek be, de közben 94 fő meggondolta magát, egészségügyi okból vagy valamilyen más oknál fogva nem vette fel az oltást. Ha az átlagos arányszámhoz viszonyítunk, akkor gyakorlatilag a gimnáziumok közül az én olvasatomban egyedül talán a Zrínyi gimnázium az, ami az átlag felett van, ez 7,6%. Az általános iskolák közül pedig az Arany János gimnázium Szőlőskerti Tagintézménye, aki 17%-kal vezet” – ismertette dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

Alacsony arányok

A kórházban és a háziorvosoknál beadott oltások száma javíthat az arányon, de a 18 éven aluliak körében az oltást felvettek aránya így is maximum 8–10 százalék lehet – mondta az aljegyző. A szakképzési centrum számai ettől is rosszabbak. Nyolc nyíregyházi iskolában összesen 5770 14–18 év közötti diák tanul, de mindössze 276 fő kérte és vette fel az oltást, ami 4,9 százalékos arányt jelent. Jelenleg az egyházi iskolákban is nagyjából hasonló számok vannak.

Edukációs előadások

Sokan még mindig bizalmatlanok az oltásokkal szemben, az álhírek visszatartják őket a vakcinák felvételétől. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tiszti főorvos pont ezért indított el egy felvilágosító, edukációs kampányt, gyerekeknek és szülőknek tartanak tájékoztató előadásokat az iskolákban a koronavírus elleni vakcina fontosságáról.

Kapcsolódó galéria

Köznevelési Tanács 20211025