Folytatódik a fásítási program – Gömbakácokat ültettek el Nagyszálláson, a játszótér melle

Újabb fákkal gazdagodott Nyíregyháza zöldfelülete, legutóbb a nagyszállási városrészben. A 2018-ban indult nagyszabású polgármesteri fásítási program célja, hogy még egészségesebb és élhetőbb város legyen Nyíregyháza. A közeljövőben a minisztérium támogatásával további több ezer fát ültethetnek majd el a megyeszékhely különböző pontjain.

Nyíregyházán az idei év őszén is folytatódik a dr. Kovács Ferenc polgármester által kezdeményezett fásítási program. Ennek keretében október 22-én a Majoranna utcán 10 db gömbakácfát ültetett el dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és Bajnay Kornél, a városrész önkormányzati képviselője.

A külterület ugyanolyan fontos a városvezetés számára, mint a belterület, az ott lakók is a város részét képezik. Volt egy adósság ott, mivel a Covid miatt megszakadt az ültetés, de a játszótérre, ahova ültettünk, nagyon kellettek a magas törzsű gömbakácfák, amelyek gyorsan is nőnek. Így a gyerekek, akik ott játszanak, illetve a szüleik is kapjanak minél több árnyékot. Ebben az évben több olyan helyszín lesz, mint a nagyszállási, tehát a játszótér környékén ültetünk fákat, valamint folytatódik a már megszokott irányvonal, hogy fasorokat próbálunk ültetni különböző helyekre. Ebben az évben is nemcsak belváros közeli helyszínek lesznek, hanem a külterületek is sorra kerülnek” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila.

Fásítási program

Természetesen nem előzmények nélkül, de hivatalosan 2018-ban kezdődött a fásítási program. Ebben az évben a pótlásokkal együtt mintegy 160 fát ültet el az önkormányzat a város különböző pontjain. Nyíregyházát több ezer cserje és évről évre több tízezer virág díszíti. A zöldítési programnak nemcsak esztétikai céljai vannak, a város levegőjének minősége is javult a növényeknek köszönhetően.

Ez csak a városnak az ültetése, nincsenek benne az adományok, a felajánlások. Éppen a napokban kaptunk egy olyan minisztériumi levelet, amely erdősávok, erdőrészek ültetésére ad lehetőséget. Korábban Nyíregyháza már beadott egy több tízezer fából álló igényt a minisztérium felé, ez most tűnik realizálhatónak. Ezek nagyon fontos faültetések, még akkor is, ha ezek a fák nem holnaputántól vagy 1-2 év múlva fognak nagyon sok port megkötni és a környezetében a hasznot hajtani, hanem a közepesen távoli jövőben, 5-10 éven belül. Arra is kell gondolni, hogy azok az emberek, akik 5-10 év múlva élnek majd Nyíregyházán, egy jobb levegőjű városban tegyék azt” – tette hozzá az alpolgármester.

A fásítási programnak további új helyszínei is lesznek még ebben az évben, mind a belvárosban, mind a külterületeken.