Oláh Gergő színpadon Nyíregyházán – Jegyek még kaphatók

A kilencállomásos országos programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára, valamint arra, hogy mennyi mindent adnak hozzá kultúránkhoz a nemzetiségek. Az esti, Agóra-béli Somnakaj előadásban pedig Oláh Gergőt először láthatják az érdeklődők színházi darab szereplőjeként.

A 10.30-kor kezdődő, Nagy Imre téren megrendezendő ingyenes családi nap programjában játékos feladatok – várépítés, közös történetírás, ügyességi feladatok, játékkészítés, hangszerkipróbálás és kézműves feladatok –, valamint színpadi programok (koncertek és közös tánctanulás) is szerepelnek. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a program ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi.

A program házigazdája dr. Kovács Ferenc polgármester, helyi védnöke pedig Szakály György balettművész, aki a játékállomásokon a gyerekekkel együtt ki is próbálja majd a feladatokat.
A változatos programok mellett cigány ételkóstolóval és nemzetiségi tánctanítással is várják az érdeklődőket, a színpadi programok között pedig a környékbeli gyerektáncegyüttesek produkcióit követően az Élő Hangos Könyvtárban roma szakkollégistákkal, valamint a világhírű hegedűssel, Kathy Horvát Lajossal beszélget majd a műsorvezető. 16 órától Bognár Szilvia és zenekara ad koncertet.
A nap folyamán felbukkannak az esti Somnakaj előadás sztárjai is. Oláh Gergő, Falusi Mariann, Tintér Gabriella, Szilvási István segédkeznek a lufik osztásában, a hangszerek kipróbálásában és közös énektanításban, míg Papadimitriu Athina cigánymeséket mesél a gyerekeknek.

[REKLAM]

Az egész napos programot a Váci Mihály Kulturális Központban 20.30-kor kezdődő Somnakaj című roma musical előadása zárja. A darab egyszerre koncert és színház, tánc, irodalom és tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is. A humorban és misztikumban bővelkedő előadás során Somnakaj, a fiatal roma lány útkeresésének állomásai elevenednek meg. A főbb szerepekben Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát és Szakcsi Lakatos Bélát láthatják majd a nézők. A darabot tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában és az újrarendezett változata országos turnéjának eddigi helyszínein a közönség perceken keresztül állva tapsolva (!) ünnepelte a szereplőket az előadás végén. Így bizonyára azoknak is felejthetetlen élményben lesz részük, akik ott lesznek a nyíregyházi előadáson, melynek külön érdekessége, hogy ez Oláh Gergő első színházi szerepe, valamint, hogy Gojma szerepében ez alkalommal Kovács Antal helyett Bezerédi Zoltánt láthatják az érdeklődők.

A Színezd át! országos eseménysorozatának házigazdái a részt vevő városok polgármesterei, a programok megvalósulását pedig helyi védnökök segítik, akik elért eredményeik vagy alkotó tevékenységük révén példát mutatnak az együttműködésre, az elfogadásra és – hovatartozásuktól függetlenül – vívták ki a társadalom elismerését és tiszteletét. A helyi védnökök között találjuk többek között D. Tóth Krisztina újságírót, UNICEF nagykövetet, Miklósa Erika operaénekest, Görbicz Anita kézilabdázót, Demjén Ferenc énekes-zeneszerzőt és Szakály György balettművészt. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A nyíregyházi esemény házigazdája dr. Kovács Ferenc polgármester, helyi védnöke pedig Szakály György. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

(Fotó: Beliczay László)