Októberben Rally Európa-bajnokság Nyíregyházán!

2018 óta hagyomány, hogy minden ősszel néhány napra a rali kerül a figyelem középpontjába Nyíregyházán. Így lesz ez idén is, ugyanis október 22. és 24. között rendezik meg a Rally Európa-bajnokságot, itteni központtal. A Rally Hungary a versenynaptár utolsó fordulóinak egyikeként ráadásul kiemelt nemzetközi figyelemnek örvend majd, ugyanis jó eséllyel hazánkban dőlhet el az Eb-cím sorsa. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 17-ei számában.)

 

Az idei évtől a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. veszi át a Rally Európa-bajnokság (ERC) magyar futamának promóteri feladatait. Nyíregyházán és környékén október 22. és 24. között rendezik meg a versenyt, amely az utóbbi két évben nagy népszerűségnek örvendett és izgalmas csatákat hozott. A küzdelem az idén szorosabb, mint valaha, a Rally Hungary pedig a sorozat utolsó előtti futama, így elképzelhető, hogy nálunk dől el a bajnoki cím is.

Nagyszámú rajongótábor

A rali az autósport legnépszerűbb szakágaként kiemelten fontos a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. számára, amely ezért is növeli szerepét a szakágban. Ettől az esztendőtől a HUMDA látja el a Rally Európa-bajnokság (ERC) magyarországi fordulójának promóteri feladatait.

– Ügynökségünk augusztusban az I. ZEG Rally Show szakmai partnereként vett részt raliesemény lebonyolításában, a hagyományteremtő rendezvényre több ezer ralirajongó látogatott ki. A Zalaegerszegen szerzett pozitív tapasztalatok megerősítettek bennünket abban, hogy Magyarország helyét be kell betonozni az Európa-bajnoki sorozat versenynaptárában. Célunk, hogy az ERC-mezőny még jó néhány évig stabilan hazánkba látogasson, ez nem csupán a sorozat élmezőnyéhez tartozó versenyzőink miatt fontos, hanem a rali nagyszámú hazai rajongótábora miatt is – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Turisztikai szempontból is kiemelt jelentőségű

A Rally Hungary megrendezése nemcsak sportszakmai, hanem turisztikai, idegenforgalmi és gazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bír Nyíregyháza és a régió számára – hangsúlyozta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

A Rally Hungaryra nemcsak Kelet-Magyarországról, illetve Magyarországról, hanem a környező országokból is nagy számban várhatunk látogatókat, ami tavaly és tavalyelőtt is élénkítette a turizmust a keleti régióban.

– Amikor 2019-ben tizenhat év után a Rally Európa-bajnokság mezőnye újra Magyarországra látogatott, a hazai és a nemzetközi promóter nem véletlenül választotta Nyíregyházát és környékét helyszínnek. Amellett, hogy a földrajzi adottságok tökéletes színteret biztosítanak egy aszfaltos ralifutamnak, az itteni emberek imádják az autósportot, különös tekintettel a ralira – ezt láthatta bárki, aki az elmúlt két évben megfordult a gyorsasági szakaszokon – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc pol­gármester.

Nagy csata várható

Az ERC-futam mellett párhuzamosan zajlik a rali országos bajnokság évzáró futama is, amelyen szintén nagy csata várható, hiszen a bajnoki címért zajló küzdelemben többen is részt vesznek. A 2020-as Rally Hungaryt, amely szinte percekkel a koronavírus-járvány második hullámának berobbanása előtt ért véget, rendkívül nehéz körülmények ellenére rendezték meg, hiszen nagyon szigorú Covid-protokollnak kellett megfelelni.

– Az idén könnyebbség, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség S-függelékét, azaz Covid-magatartási függelékét az Európa-bajnokságon nem kell alkalmazni, és a kormányzat részéről sincs olyan korlátozó intézkedés, amely befolyásolná a verseny rendezését. Egyvalami van: az olyan elzárt területekre, mint a Ra­bócsiRing, a sportrendezvényekre vonatkozó szabályok értelmében csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Természetesen a rendkívül népszerű rabó­csiringi szuperspeciál az idén sem maradhat ki a programból, mint ahogy megtartjuk az immár hagyományosnak számító nyíregyházi, városi szakaszt is vasárnap délelőtt – mondta Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatója.