Október végi bemutatóra készülnek Olt Tamás vezetésével a Móricz Zsigmond Színházban

Október 30-ra tervezett kamaraszínpadi bemutató próbái zajlanak a Móricz Zsigmond Színházban. A Katona József Színház egykori legendás előadása kerül új szöveggel és újszerű köntösben a nyíregyházi közönség elé.

Önmagában szinte érdektelen történet köré épül a színházi előadás, a francia Raymond Queneau ötlete nyomán. A Stílusgyakorlatok ikonikus előadásának hazai ősbemutatóját Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor alkotta meg. Nincs értelme ezt másolni – mondja a nyíregyházi előadás rendezője és társszerzője –, tehát az új bemutatók új ötletekkel, új szituációkkal szolgálják ki az irodalmi alapot.

„Raymond Queneau, ennek a remek irodalmárnak attól lett remekműve a Stílusgyakorlatok annak idején, mert egy viszonylag rövid, kétsoros történetet leírt 99 stilisztikai formában, és ez ihlette meg a színházművészetet is. Gyakorlatilag ezt az icipici két sort rengetegféleképpen igyekeznek – ahol ezt a darabot előveszik – előadni” – tájékoztatott Olt Tamás.

Hat replika szolgál a darab alapjául. Ezen felül mindennek most kell megszületni. Az alapattitűd lényege az, hogy nagyon jól érezze magát a közönség és a színész is. Persze ez oda-visszaható dolog. Kérdés, hogy a három színész, a rendező és az előadást kiszolgáló csapat hogyan tud együtt dolgozni. Ez abszolút csapatjáték, hiszen minden színházi munkának ez az alapja. Ezért szeretünk színházat csinálni – fogalmazott Olt Tamás. 

„Attól új az egész, hogy teljesen új maga az alapszituáció és az alaphelyzet. Nagyon egyszerű szavak ezek. Megengeded? Hogyne, természetesen. Biztos nem gond? Nem, nem, csak tessék! Szeretsz? Szeretlek. Ezt nekem mondja? Mindennek vége. Ezekből a szavakból építkezünk, és ez a néhány replika, ami az összes jelenet alapját adja, de az akciófilmtől a honfoglaláson át a sajtótájékoztatón keresztül, a bolondokházán át mindenhova ellátogatunk. Szóval elég nagy a merítés” – mesélte a rendező.

Variálós, derűre hangolós – írták az alkotók a nézők tájékoztatására a műsorfüzetben. Horváth László Attila, Illyés Ákos és Tóth Zolka mondhatjuk úgy, színházi etűdöket improvizálnak a próbák során, melynek gerince azért nagyon is kidolgozott. A bemutatót október 30-ra tervezik a Krúdy Kamarában.