Október elsején rendezik a Magyar Népmese Napját a Jósa András Múzeumban

A tájékoztató alkalmával kötött szerződést a közgyűjtemény igazgatója az ungvári Boksay József Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatójával.

Több mint 20 együttműködési megállapodást kötött már a Jósa András Múzeum szakmai és társintézményekkel, illetve egyéb szervezetekkel is. Kapcsolatuk van például az ungvári Vármúzeummal, most pedig az ungvári Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeummal szerződtek. Az intézmény bővítés előtt áll, új szárnyat terveznek a nagyértékű gyűjtemény bemutatásához uniós pénzekkel és magyarországi támogatással. Ehhez kértek szakmai segítséget Nyíregyházáról.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója azt mondta:

A Jósa András Múzeum szakemberei a kiállításrendezésben és az interaktív kiállítások kivitelezésében előrehaladottabbak, ezért kértek meg bennünket arra, hogy egy igazi XXI. századi kiállítást szervezzünk nekik és ahhoz szakmai segítséget adjuk meg nekik. Mi erre maximálisan készek vagyunk. Ez egy több éves munka lesz, épp ezért kötöttük meg a szerződést, hiszen ez egy szakmai együttműködésre épülő kapcsolat lesz.

Többek között Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos, Csontváry Kosztka Tivadar, Iványi-Grünwald Béla, Rudnay Gyula és az ungvári múzeumnak nevet adó Boksay József festményei is a kárpátaljai gyűjtemény tulajdonában vannak, melyet vendégkiállítás alkalmával megismerhet majd a jövőben az itteni közönség is.  

Erfán Ferenc, a Boksay József Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója kiemelte:

Van a régi művészet a XVI. századból, van Nyugat-Európa, aztán Közép-Európa és Kelet-Európa. Ebbe beletartozik az ukrán-orosz művészet, Kárpátalja művészete. Közép-Európából van a lengyel művészet. Nem sok, de van, és van a magyar művészet a XVIII. század elejétől egészen a '40-es évekig.

Az '50-es évek végén már kialakult a kárpátaljai festőiskola szellemisége, Kárpátalján született és Budapesten tanult művészek, például Boksay és Erdélyi Béla realista stílusú alkotók akaratából. De Vasárnapi Iskola is működött a szenvedély-festőknek.

Október elsejére hirdette meg a Magyar Népmese Napját a Jósa András Múzeum. Eddig már húsznál is több csoport jelentkezett szerte a megyéből. 9-től15 óráig 60-80 perces program várja a gyerekeket különféle témákban.

Vécsei Lakatos Bernadett, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógusa azt mondta:

Kézműves foglalkozással, meseismertetéssel, interaktív mesefoglalkozással várjuk a látogatókat. A nagy attrakciónk ezen a napon az állati bemutató lesz. Itt a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg hüllőkkel, tollas állatokkal és talán még bundás állattal is.

Nyilván a népmese figurák is megjelennek majd a múzeumi rendezvényen, melyre előzetes bejelentkezés szükséges telefonon, illetve a muzeumpedagogia@josamuzeum.hu címen.