Október 16-a, a Kenyér Világnapja

Kenyeret és péksüteményt osztottak a Magyar Vöröskereszt munkatársai Nyíregyháza belvárosában. A Kenyér Világnapja alkalmából lepték meg a rászorulókat és a járókelőket friss pékáruval. A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-ben döntött úgy, legyen egy nap az évben, amikor az egyik legfontosabb élelmezési cikkre hívják fel az emberek figyelmét. Ehhez az akcióhoz csatlakoztak a magyar pékek is. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből hat pékség döntött úgy, a Kenyér Világnapján ajándékkal kedveskednek a fogyasztóknak.


A pékek nehéz munkával állítják elő

 

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke elmondta, szeretnék bemutatni az embereknek, hogy milyen nehéz munkával állítják elő a pékek éjszakánként, ezeket a termékeket. Hozzátette, ezek az életnek fontos részei, s ezért adományozó jelleggel szervezték ezt a rendezvényt is. Lakatos Tibor kifejtette, így tudnak segíteni azoknak, akik rászorulnak és nem tudnak friss, meleg kenyeret és péksüteményt venni.

További képekért kattintson a fotóra!

A hat megyebeli pékség összefogásával több mázsa kenyeret, kiflit, zsemlét és süteményt osztottak szét. Ezek az élelmiszerek a mai napig jelentős szerepet töltenek be a magyar családok életében.

 

„Kenyér nélkül nem tudom elképzelni az életet”

 

Gulyás Lajosné visszaemlékezett azokra az időkre, amikor otthon sütötték a hatalmas, kerek kenyeret. Azt mondta, kenyér nélkül nem is tudja elképzelni az életet. Az asszony hozzátette, a mai világban már elbagatellizálják a kenyér jelentőségét, de szerinte egyik étel sem pótolja ezt az ősi ételt.

A pékek szerint újra divatba jöttek a hagyományos technológiával készült termékek, azok, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert, hanem úgy készülnek, mint régen, a paraszti világban. A Kenyér Világnapjáról közel 30 országban emlékeztek meg, sok helyen, a nyíregyházihoz hasonló, karitatív akciókkal.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)