Nyugdíjasok számára szerveztek főzőversenyt az Erdei Tornapályán

A városi Nyugdíjas Szövetség az önkormányzat támogatásával idén is megszervezte a nyugdíjasok főzőversenyét az Erdei Tornapályán. A bográcsos étel mellé jó hírekkel is szolgált Nyíregyháza alpolgármestere. Eszerint szeptember 8-án, a Régi Magyarország ízei Gasztrofesztivállal nyit a Sóstói Múzeumfalu.

Marha lábszár vagy sertés lapocka, esetleg együtt a kettő, akár füstölt csülök és az egyéb hozzávalók kerültek a Tornapályán rendezett nyugdíjas főzőverseny bográcsaiba. 10 edényben főtt az étel, körülbelül 350 szépkorú ebédje.

Vareha Tamásné, a Körúti Nyugdíjas Egyesület tagja azt mondta:

Alföldi gulyáslevest főzünk, tehát a húst pörköltnek megcsináljuk, majd zöldséget, sárgarépát, petrezselymet, nokedlit főzünk hozzá, és zöld paprikába szoktam beletömni a zeller meg a petrezselyemlevelet, az olyan jó kis ízt ad neki, fűszerek és kész is. Tavaly is megnyertük a versenyt, akkor cigánylecsót főztünk. Darált húsos volt nokedlivel, tavalyelőtt paprikáskrumplit főztünk, azt is megnyertük.

A szívük, lelkük is a gulyásba került a hús, zöldségek és nokedli mellé. A 30 fok közeli hőmérséklet sem vette el a szépkorúak étvágyát, de szívesen kóstolgatta a zsűri is a felkínált levest. A jóízű ebéd mellé jó hírekkel is szolgált a bíráló bizottság egyik tagja.

Nem csak enni jöttem, vagy bírálni, hanem tettem két bejelentést is. Az egyik az, hogy jövő héten vasárnap, szeptember 8-án a Régi Magyarország Ízei nevű gasztronómiai fesztivál megrendezésre kerül a megújuló Múzeumfaluban. Erre várunk minél több embert. 25 főzőcsapat, 300 forintos kóstolójegy és egy 600 forintos belépővel kell átküzdenie magát minden kedves érdeklődőnek. Illetve gondulunk már előre az Idősek Világnapjára is, október 1-re, ahol várhatóan 4 órától lesz egy nagy meglepetése az önkormányzatnak a Continental Arénában. Egy nagyon híres énekesnőt sikerül Nyíregyházára elhozni, és felléptetni az idősek tiszteletére.

- nyiltkozta Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Szerződés hiányában egy darabig valóban titok a művész neve, de állítom, méltó lesz az ünnepi alkalomhoz.

Még a mai ebédidőben kiderült viszont a győztes gulyás alkotója: a butykai nyugdíjasok nyerték a főzőversenyt. A szervezők előzetes tervei szerint jövőre talán ismét a lecsó kerül terítékre, van tehát idő újabbnál újabb ízeket kipróbálni.

Kapcsolódó galéria

Főzőverseny az Erdei Tornapályán