Nyugat-Európa is fuldokol

 Egymás után dőlnek meg a melegrekordok Olaszországban, a legtöbb térségben egész héten negyven Celsius fokos hőség tombol. A kánikula miatt 26 olasz városban már a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben.

A meteorológusok Ferrarát és Bolognát a régió legforróbb városaként jegyzik, csütörtökön mindkét városban 46-47 fokot mértek. Szardínián még ennél is rosszabb a helyzet, 47-49 fokban fulladoznak az emberek.

Bernben is 34 fokot mértek, a svájci meteorológiai szolgálat szerint ekkora forróságra az első mérések óta nem volt példa az alpesi országban.

Legyező és esernyő nélkül már ki sem lépnek az emberek Spanyolországban. Az ország déli és keleti részén is 40 fokos hőség tombol. A rendkívüli meleg miatt a tartományok több mint a felében hőségriasztást rendeltek el, néhány régióban pedig már narancssárga figyelmeztetés van érvényben. A legtöbben a tengerparton igyekeznek átvészelni a kánikulát.

Csütörtökön 36 fokot mutatott az utcai hőmérő a dél-franciaországi Draguignan-ban, de helyenként a régióban 40 fokot is mértek az árnyékban, a napon pedig ötvenet.

A Franciaországhoz tartozó Korzikán sem lehet kibírni az éjszakai hőséget, különösen azoknak, akiknek a lakásában nincs klímaberendezés. Egymás után a harmadik alkalommal dőlt meg a minimum-rekord, a hőmérő higanyszála egy pillanatra sem ment le 30 fok alá. Természetesen a francia szigeten is hőségriasztás van érvényben.

Aki csak teheti, a vízpartra menekül a hőség elől Ausztriában is. Így van ez Burgenland tartományban is, ahol a strandok élménymedencéi mellett a tópartok is zsúfolásig megteltek fürdőzőkkel. A nappali hőség még éjszaka sem enyhül.

 

Keleten sem jobb a helyzet

 

Románia 12 nyugati megyéjére vörös riasztást adtak ki a hatóságok, ott 39 és 42 Celsius fok között várható a hőség. Az ország többi részén másodfokú a riasztás. Országszerte rengeteg a rosszullét, az elmúlt 24 órában megkétszereződött az ájulások száma. Ezért a román egészségügyi hatóság számos elsősegélypontot állított fel a városokban, ahol a hőségtől szenvedők vizet kaphatnak és a vérnyomásukat is ellenőrzik. Már halálos áldozata is van a rendkívüli hőségnek: egy 60 éves férfi az utcán lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni.

hirado.hu