Nyitva a nyíregyházi villamos

Üres villamos kocsi áll a Hősök terén. Ma már csak ez emlékeztet arra, hogy egykor itt villamos közlekedett. Nyíregyháza a 16. volt a magyar városok sorában, ahol 104 évvel ezelőtt, 1911. augusztus 7-én elindult a villamosközlekedés. A MÁV 1969. május 31-én leállította a városon átvezető járatokat. A nyíregyházi villamos kocsi ma már csak emlékként, a város egyik díszeként áll a Hősök terén. A Nyíregyházi Városvédő Egyesület úgy gondolta, egy-egy napra érdemes lenne megnyitni a villamost, hogy aki szeretne, közelről is megnézhesse a régi járművet, vagy, aki egykor még utazott a síneken, betérhessen a kocsiba egy kis nosztalgiázásra. El is indították a „Nyitva a villamos” programot.

 

TÖBB MINT 500-AN NÉZTÉK MEG EDDIG A VILLAMOST

 

Júniusban és júliusban összesen három alkalommal nyitották ki a villamost amely nagy sikert aratott a városlakók és turisták körében. Ezért gondoltak arra, hogy augusztusban újra megnyitják a nagyközönség előtt a régi járművet.
Várakozáson felüli az érdeklődés, nagyon kedvező a tapasztalatunk – mesélte Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke. - 545-en látogattak el eddig a villamosba, és azt reméljük, hogy augusztusban ennél még többen jönnek majd el. Nyitva lesz a jármű minden szombaton, az augusztus 20-a környéki napokon, és, természetesen, a Vidor Fesztivál ideje alatt is.

 

MINDEN SZOMBATON NYITVA TART A JÁRMŰ

 

A Hősök terén álló villamos augusztusban minden szombaton nyitva tart, délelőtt 10 és este 8 óra között. De lesznek rendkívüli nyitva tartások augusztusban és még szeptemberben is, ezt az érdeklődők a villamos ablakába kifüggesztett „menetrenden” olvashatják. A villamos kocsiban nemcsak szétnézhetnek az érdeklődők, hanem kiadványokat is találhatnak, amelyek bemutatják Nyíregyházát, a város történetét és turisztikai látványosságait. A Nyíregyházi Városvédő Egyesület a járműben a Városvédő Füzetek sorozatban megjelent kiadványokat is elhelyezi. A nyíregyházi villamosról készült füzetből minden példány elfogyott, ezért azt tervezik, a villamos 104. születésnapjára újranyomják.

F.A.

(Fotó: Kohut Árpád)