Nyitott kapuk a művészetek házában! Újra élettel telt meg a Kölyökvár

Bábelőadások, Mikulás ünnepségek, Farsangok. Talán nincs is olyan városlakó, akinek fejében ne élnének emlékképek a Kölyökvár elmúlt több mint kilenc évtizedéhez kötődően; az ikonikus épület története ugyanis generációkon ível át. Idén fejezték be a mintegy 230 millió forint értékű rekonstrukcióját, a külcsín mellett azonban legalább ennyire a belbecse is megújult. Erről beszélgettünk Ágoston Ildikóval, a Váci Mihály Kulturális Központ Kölyökvár tagintézményének közművelődési szakemberével.

 

-A Kölyökvár 1929-ben épült, helyi védelem alatt áll, tulajdonképpen egy kétszintes, több helységgel rendelkező komplexum, amit én a belváros egyik kis csodájának, a művészetek házának neveztem el- mutat rá a pincétől a padlásig megújult épületre a közművelődési szakember a zöldellő, virágokkal körbe ölelt kerthelységben beszélgetve.

 

A Dózsa György utca elején elhelyezkedő Kölyökvár egykoron szerves részét képezte a városközpont kulturális életének, az épület állaga azonban hosszú ideje leromlott és egyre inkább használhatatlanná vált, ezért már időszerű volt a tavaly nyár végén megkezdődött felújítás.

 

OTTHONT AD A VÁROS EMBLEMATIKUS KÖZÖNSÉGEINEK

 

-A művészetek háza elnevezés talán azért is találó, hiszen a Kölyökvár ad otthont Nyíregyháza emblematikus közösségeinek, akik a nyíregyházi kulturális életét is színesítik. Rendszeresen itt próbál a Szabolcs Néptáncegyüttes, senior, gyermek, és óvodás korcsoportja, több mint 100 fővel; a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar, és a Mazsorett csoport; a Nyíregyháza Táncklub és még a Mandala Dalszínház is, akik jelenleg is készülnek a Mandala nyárra.

 

 

Ezért sem meglepő, hogy a lépcsőn fel-le sétálva könnyen találkozhatunk olyan nagy művészekkel, mint például Mikó István, aki egyébként a társulat egyik darabjának szereplője lesz, vagy éppen híres koreográfusokkal, ugyanis éppen szakmai minősítőre készül a Szabolcs Néptáncegyüttes. A próbák persze zajjal járnak, de bízunk benne, hogy a városlakók is megértik: áldozat nélkül nem megy semmi.

 

 

„CÉL, HOGY BECSALJUK A VÁROSLAKÓKAT”

 

Miközben felkerülnek a szárítókötélre a frissen mosott néptáncos alsószoknyák, az egyik teremben pedig diákmunkások szorgoskodnak, hamar összeadódik a látogatói szám. Mint kiderül, heti szinten kétszázan fordulnak meg a Kölyökvár tagintézményben, óvodás kortól a senior korig.

 

-Azt gondolom, hogy a Kölyökvár még mindig sok lehetőséget rejt magában. Februárban nyitottunk a megújult próba és dísztermünkkel. A pandémia miatt be voltunk zárva, de az élet a zárt falak mögött sem állt meg. A táncosok, akiknek a lételeme a mozgás, a szabályok betartása mellett beosztva, önkéntes munkában tereprendezést folytattak, füvesítettek, cserjétek ültettek, azért, hogy minél szebbé tegyék az épület környezetét is, hiszen közös célunk, hogy becsaljuk ide a városlakókat.

 

„ITT NINCS IDŐ”

 

-Szeretnénk, ha a Kölyökvárat és a benne folyó munkát megismernék a városlakók és Nyíregyháza kulturális életében meghatározó szerepet játszana. Itt igyekszünk olyan rést betölteni, amely a többi kulturális intézményben kevésbé van jelen. Mivel a lakosság minden generációját igyekszik a Kölyökvár megszólítani, ezért a senior korosztályra is gondolva egy flashmobbal készülnek a Nyíregyházán működő nyugdíjas klubok tagjai. A létszám folyamatosan bővül. A koreográfia tanítása augusztusban negyedikén, tizenegyedikén, tizennyolcadikán és huszonötödikén 9 órától.; Kölyökidő: „Így Tedd Rá” táncház és kézműves foglalkozás augusztus 24-én 17 órától; illetve Felnőtt és generációs táncház augusztus 24-én 19 órától.

 

 

KULTÚRVÁR, SZERETETNYELV

 

-Az épületnek van egy 200 fős díszterme is, amely karzatával és páholyaival színházi hangulatot teremt. Sokféle igényt képes kiszolgálni, helyet tud adni konferenciáknak, előadásoknak, közösségi rendezvényeknek, akár esküvőnek is.  Úgy tartom, hogy a Kölyökvárban nincs lehetetlen. Szeretnénk figyelmet fordítani a fiatalokra és elérni azt, hogy ha még nem is tagjaik egyik csoportnak sem, üljenek be egy-egy próbára, aztán pedig beszélgessenek, ismerkedjenek, legyenek közösségben. De igaz ez a felnőttekre is, különösen a nőkre. Egy NYELVET KÍVÁNOK BEVEZETNI-A SZERETETNYELVET, azaz megértő, elfogadó, támogató közeget szeretnénk megteremteni, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, élményeiket. De örömmel vesszük a városlakók javaslatait is- zárta a beszélgetést.

 

Programjaikról részletesen a http://vacimuv.hu/, a http://kolyokvar.vacimuv.hu/ oldalon, a Váci Mihály Kulturális Központ- és a VMKK Kölyökvár közösségi oldalán tájékozódhatnak.

Kapcsolódó galéria

Élet a Kölyökvárban