Nyitány a villában
Egy újabb évadját kezdte el a Bencs villa január 5-én.

Nyíregyháza vendégházában ugyanis nem szeptemberben indul a színházakra jellemző évad, hanem a naptári esztendő kezdetén. Így volt ez 2012 januárjában is, amikor a Magyar Kultúra Napján először volt a villában olyan kulturális program, mely többféle művészeti ág képviselőit is felvonultatta a nagyközönség örömére. Az ilyen színes műsorok hónapról hónapra egyre több vendéget vonzottak a Sóstói úti vendégházba, mely ezáltal kisebb kulturális központtá lett a megyeszékhelyen. Diákok vetélkedőinek, nyugdíjasok összejöveteleinek, irodalmi, zenés, történelmi rendezvényeknek lett helyszíne.

2017 elején ezen szerepkörének ötödik évébe lépett az „öreg hölgy” (ahogyan sokan megszemélyesítik a patinás épületet). Jubileumhoz méltó program várta a fagyos estén villába érkezőket. Az ibrányi Zsadányi Zsolt akvarelljeit a ház Európa termében állították ki. A festőművész-tanár intenzíven Japán bűvöletében él egy éve, amióta jelenlegi tárlatának anyagát készítette. A kollekciója – mely február közepéig megtekinthető – a legfinomabb japán metszeteket idézi, sokféle témát felölelve. A folyosót Gazdagné Laurenczy Enikő gésákat, cseresznyevirágzást ábrázoló festményei borították be, hogy egészen japános hangulatba kerüljön minden nézelődő.

A keleti hatást elérendő a világhírű Cantemus kórus 16 leánykáját köszönthette a villa énekrajongó közönsége az est elején. Bár sokak sajnálatára Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy úr nem lehetett jelen a megnyitó ünnepségen, két japán dallal engedte el „zümmögő kórusát”.

[REKLAM]

A kiállítást avatott szakértő nyitotta meg Sipos László személyében. A Forster-érmes fotográfus öt földrész több mint 70 országát beutazva a szent Fudzsi hazájában is járt már, így tőle megszokott alapossággal, igényességgel mutatta be az érdeklődőknek az országot, majd az alkotó eddigi életútját.
A januári este további részében is forrt a levegő, hiszen a szerelem uralta a színpadot a műsor második részében, amikor is a Bencs terem falai között mutatták be Kardos László darabját, a Széchenyi szerelmei című színművet. A dráma főszereplői, Básti Andrea és Barna László nem ismeretlenek már a nyíregyházi nagyérdemű előtt, hisz öt éve vissza-visszatérő szereplői a ház irodalmi összeállításainak. Hol a Nyugat-nemzedékek szerzőinek bőrébe bújtak, hol Rutkai Éva és Latinovits Zoltán szerelmi szenvedélyét vitték színpadra, olykor humoros, máskor drámai énjüket csillogtatták meg előttünk. Most „a legnagyobb magyar” életművét vették górcső alá úgy, hogy szerelmi vonalon vezették végig a mondanivalót. Remekül társult hozzájuk az ugyancsak budapesti Cap Júlia, aki Crescence szerepébe bújt egy estére.

Az előadáson nemcsak a rendező volt jelen személyesen, hanem a Básti – Barna párost évek óta városunkba kísérő és az ódon villában technikai bravúrokat megvalósító Szőke János is.
A ragyogó szerkesztésű, komoly mondanivalójú, érdekes párhuzamokra épülő színmű legalább olyan hosszú vastapsot kapott, amekkora a hálás látogatók sora volt, hogy kézszorongatással gratuláljanak a művészeknek.

A hab a tortán a pezsgős koccintás volt, mellyel a Bencs villa dolgozói köszöntötték a 2017-es esztendőt és köszönték meg a közönségnek a sokéves kitartó, hálás figyelmet.

Orémusz Maja
rendezvényszervező