Nyíregyházi Törvényszék: középpontban a sürgősségi pszichiátriai ellátás

A sürgősségi pszichiátriai ügyekkel kapcsolatban tartottak szakmai tanácskozást 2019. november 15-én a Nyíregyházi Törvényszéken. A rendezvényen képviseltette magát a Debreceni Ítélőtábla, a Miskolci, az Egri, a Debreceni és a Nyíregyházi Törvényszék is.

A képzésen résztvevőket dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese köszöntette.

A konferencia dr. Pollák Csaba igazságügyi elmeorvos-szakértő, a Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház főorvosa előadásával kezdődött, aki a szakértők kirendeléséről, a kérelmezett vizsgálatáról, a szakvélemény elkészítéséről, a veszélyeztető magatartásokról, és a kockázati tényezőkről beszélt.

Dr. Kussinszky Anikó, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának főreferense az emberi jogokról, a betegjogokról és eljárási jogokról tartott előadást.

A pszichiátriai ügyekkel kapcsolatos eljárások országos gyakorlatára vonatkozó tapasztalatokat Nyírőné dr. Kiss Ildikó, a Kúria bírája osztotta meg a résztvevőkkel.

A délután folyamán az előadást hallgatók workshop keretében dolgozták fel a délelőtti előadások témáit konkrét esetek, problémák felvetésével, dr. Herczku Zsolt, a törvényszék polgári, közigazgatási-munkaügyi kollégiumának vezetője, Bernáthné dr. Oláh Edit bírósági titkár és dr. Szabó Zoltán csoportvető bíró közreműködésével. A szakmai konzultációba dr. Dobra Mária és dr. Bárdos Lajos, a Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház főorvosai is bekapcsolódtak.

A rendkívül hasznosnak tartott workshop elősegítette azt, hogy egységes gyakorlat alakuljon ki sürgősségi pszichiátriai ügyekkel kapcsolatos eljárásokban.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék