Nyíregyházi Törvényszék – Jogerősen felmentették a nyíregyházi repülőgép oktatót

A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. október 18-án nem jogerősen felmentette a légiközlekedés veszélyeztetésének vétsége alól H.J. vádlottat. A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2020. március 12-én helybenhagyta a járásbíróság ítéletét.

A tényállás szerint a sértett 2016. februárjától vett részt vitorlázó repülőgépvezetői tanfolyamon, ez alatt vizsgáit sikeresen teljesítette. Oktatója H.J. vádlott volt.

2017. május 20-án a sértett már negyedszer szállt fel vitorlázó repülőgépével és megfelelő légáramlat (termik) keresésébe kezdett. A vádlott a sértett repülését a földről kísérte figyelemmel. A repülőtér szabályzata alapján 200 méteres magasság alatt csak a leszálláshoz szükséges manővereket lehet végrehajtani. Ennek ellenére a sértett 195 méter magasan kezdte meg a termikelést (a megfelelő légáramlat keresését), de nem járt sikerrel, így a gép 160 méterre süllyedt le.

Ekkor a sértettnek még lehetősége lett volna a biztonságos földet érésre, de ő eltávolodott a repülőtértől és újabb légáramlatot keresett. Ennek során a repülőgép újból veszített magasságából, és zuhanni kezdett.  100-120 méteres magasságról a zuhanást a sértett nem tudta visszafordítani. A gép először a jobb szárnyával több fának, majd egy épület falának ütközött. A sértett a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott az oktatói kötelezettségének a rá vonatkozó szabályok alapján eleget tett, a sértettet a repülés előtt megfelelően eligazította, és minden egyes felszállás előtt és leszállás után konzultált vele.

Mulasztást nem követett el a vádbeli repülés segítése, felügyelete alatt sem, s nem is volt abban a helyzetben, hogy megakadályozza a tragikus kimenetelű repülési manővereket.

A járásbíróság ítéletével szemben – a bűnösség megállapítása érdekében – az ügyész fellebbezett, így a jogerős – felmentő - döntést a Nyíregyházi Törvényszék ma hozta meg. 

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék