Nyíregyházi siker a Bocuse d’Or-on – Kelemen Roland képviseli hazánkat Norvégiában

Kelemen Roland, Nyíregyházán dolgozó séf nyerte meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét. A szakember két éve dolgozik séfhelyettesként a Hunguest Hotel Sóstó szállodában, a hazai megmérettetésen segédjével, Fodor Noellel vett részt. A Bocuse d’Or európai döntőjét majd Norvégiában rendezik meg 2024 márciusában, ott képviseli az országot Kelemen Roland.

Egy szépen befűzött étlap rejti a Bocuse d’Or legjobb ételeit a magyar döntőről. A versenyre két étellel készültek a jelöltek, a fogások között fésűkagylóba göngyölt homár és zöldalgás lazac szerepelt. Kelemen Roland Debrecenben tanult, majd Hajdúszoboszlón dolgozott, két éve séfhelyettes a Hunguest Hotel Sóstó konyháján. Mesterszakács címét idén szerezte meg. Korábban is indult már a Bocuse d’Or hazai döntőjén és eddig is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott. Idén a dobogó legfelső fokán végzett segítőjével, aki Fodor Noel volt.

Különleges fogások

A követelmények az előételnél úgy történt, hogy volt egy tengeri alapanyag, amit fel kellett használnunk, egy kagylót és egy rákot. A köretnél fel kellett használni egy almát, egy céklát és egy zellert, ezeket bele kellett dolgozni az ételbe. Mi próbáltunk visszanyúlni a hortobágyi gyökerekhez és egy csavarral bele hozni a norvég alapanyagokat is. Úgy gondolom, hogy nagyon sikeres volt és nagyon tetszett mindenkinek az ételünk” – nyilatkozta Kelemen Roland.

Az ételek fantázianevében szerepelt a hortobágyi és a sóstói kifejezés is, utalva ezzel a két szakember szülőhelyére, illetve próbáltak helyi ízeket is megmutatni a zsűri számára.

Komoly felkészülés és tervezés

A mesterszakács hozzátette, még próbálják feldolgozni az élményt, az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgoztak és készültek a versenyre.

Úgy szoktunk készülni a versenyekre, hogy először is papírra vetem a gondolataimat és majd ezután elemenként kerülnek be a további alapanyagok, legyakoroljuk és utána készül majd el a tányér, amit folyamatosan tökéletesítünk a verseny végéig. Még az utolsó gyakorlásnál is tudtunk egy olyan változást belevinni, amitől még jobb lesz az étel. A versenyszakasz legvégén, amikor már az utolsó 1-2 hét van, akkor már nem beleteszünk sokszor, hanem elveszünk az ételből, hogy minél letisztultabb, minél finomabb ízkompozícióval jöjjünk a séfek elé” – mesélte a mesterszakács.

Európai döntő Norvégiában

Budapesti éttermek mellett Derecskéről és Nyíregyházáról érkeztek séfek a hazai döntőre, négy versenyzőpáros közül bizonyult a legjobbnak Kelemen Roland és Fodor Noel. A következő hónapok is a felkészülésről szólnak majd, hiszen 2024 márciusában Norvégiában lesz az európai döntő, a nyíregyházi páros március 20-án, a verseny második napján fognak főzni. Kelemen Roland azt is hozzátette, a norvégok magas szintű gasztronómiát képviselnek, így nagy munka áll előttük.