Nyíregyházi atomfizikusra emlékeztek

A mai Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium falai között élte át első ízben a természetkutatás izgalmait Szalay Sándor atomfizikus. Az ATOMKI, azaz az atommagok kutatására szakosodott intézet alapítóját édesapja – aki ugyancsak fizikus volt – vezette be a tudományág szépségeibe. Szellemi örökségére évek óta kísérletekkel egybekötött előadásokkal emlékeznek az intézmény oktatói, diákjai és a meghívott szakemberek.

 

Tapasztalatelvűség, kutatás

 

– Szalay Sándor empirikus fizikus volt, azok közé tartozott, akik az egyes tudományágak közötti határokat nem tekintették átjárhatatlannak – mondta dr. Kovách Ádám, az ATOMKI nyugalmazott tudományos főmunkatársa.

További képekért kattintson a fotóra!

 

Alkalmazott fizika

 

A nap témája az alkalmazott fizika volt, amelynek keretében a gimnázium diákjai mutattak be különböző területeket az új technológiák felhasználásától kezdve a nanofizikáig. Az idei megemlékezésen a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Jenő Fizikai Kutatóintézetének Széchenyi-díjas tudósai is igyekeztek mélyíteni a hallgatóság fizika iránti elköteleződését. Előadásaikban és kísérleti bemutatóikban olyan témákat jártak körbe, mint például a fizika az orvoslásban, a részecskekutatás, az űrtechnológiák és a robotika. A nap keretében megkoszorúzták a Szalay-emléktáblát is.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)