Nyíregyházi Advent – November 28-án, advent első vasárnapján ismét ünnepi díszbe „öltözik” a város

November 28-án, advent első vasárnapján ismét ünnepi díszbe „öltözik” a város. A fények felkapcsolásával és az első gyertya meggyújtásával kezdetét veszi az adventi ünnepvárás a város főterén.

Belvárosi fények

Idén az önkormányzat épületének homlokzatára több mint 1 kilométernyi fényfüzér díszítés került, a város karácsonyfáját pedig közel 3 kilométernyi fény teszi különlegessé. A belvárosban és környékén 116 kandelábert díszítenek fénymotívumok, továbbá az itt található fákat 72 világító óriásgömb ékesíti. A Kossuth téren 9 nagy fát dekoráltak ebből 3 egyenként 1-1 kilométernyi fénydíszítést kapott. A főtéren kihelyezett árusító pavilonok közel 300 négyzetméter fényháló és több mint 100 méter fényjégcsap díszítést kaptak. A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai ebben az évben összesen több mint 12 kilométer fényfűzért helyeztek el a belvárosában. Az ünnepi fények vízkeresztig megcsodálhatók.

„Karácsonyi sétány”

Az ünnepi látványosságokat a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásának köszönhetően idén is 20 db kis gyökeres fenyőfa egészíti ki. Az un. kreatív dézsás fenyőfákat a NYÍRVV szakemberei fényfüzérrel díszítik, a további díszítést a nyíregyházi óvodások képzeletére, kreativitására bízzák, akik saját díszeikkel öltöztetnek pompás karácsonyfákat. Adventet követően a kis fenyőket az óvodák ajándékba kapják, így az óvodások, saját óvodájuk udvarán ültethetik azt el.

Kossuth téri forgatag

A Kossuth téren az adventi forgatag részeként 18 faházban, mintegy 25 ajándékárus portékái között válogathatnak majd az érdeklődők. A karácsonyi hangulatot megidéző ételek – kürtőskalács, lepények, sült hal, halászlé, – valamint italok – díjnyertes pálinkák, forralt borok várják a városlakókat. A gasztronómiai különlegességeken kívül a karácsonyi ünnep dekorációi és ajándékai is beszerezhetők a téren. Mindemellett az Aranykapu Népművészeti Egyesület alkotói, valamint a Made In Nyíregyháza helyi kézműves termékeit értékesítő árusok is kínálják portékáikat december 31-ig.

Ebben az évben a forgatag egy új látványossággal is bővül, ugyanis a városlakók a Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről csodálhatják meg Nyíregyháza belvárosát, november 19-től egészen január 31-ig.

A hagyományokhoz híven az idei éveben is hétről hétre meggyújtjuk a gyertyákat a város adventi koszorúján.

Kossuth téri programok

november 28. (vasárnap) – 16.30 óra

Ünnepi fények felkapcsolása

Ökumenikus adventi áhítat

Első adventi gyertya meggyújtása

Csernák Mónika és Tibor „Romantikus duettek” előadása

december 5. (vasárnap) – 16.30 óra

Második adventi gyertya meggyújtása

Mentha Project kis-koncert

december 12. (vasárnap) – 16.30 óra

Harmadik adventi gyertya meggyújtása

Melounge Trio kis-koncert

december 19. (vasárnap) – 16.30 óra

Negyedik adventi gyertya meggyújtása

Kazár Tíciána és a Tamás Combo előadása

„Karácsonyi Varázslat”

November 27-től ünnepi programsorozat és adventi kiállítás várja az érdeklődőket a Kállay Gyűjteményben. A programok során kézműves foglalkozások, ajándékkereső játékok, zenés műsorok várják a városlakókat. Ajándék lapcsánka Az önkormányzat a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja péntekenként (december 3., 10., 17.) 15.00 órától az adventi forgatagban sétálókat. Az ajándék lapcsánkát Szoboszlai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének elnöke készíti.

Az adventi forgatag az aktuális járványügyi rendelkezések betartása mellett látogatható. A programok a járványügyi jogszabályok változásával szükség szerint módosulhatnak!