Nyíregyházán tartja közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége
Nyíregyháza legutóbb 16 évvel ezelőtt adott otthont a Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének

Nyíregyházán tartotta közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége. A rendezvény első napjának délutánján számos, a 23 nagyvárost érintő fontos kérdés került napirendre a városháza Krúdy termében, köztük a szolgáló és szolgáltató közigazgatásról. E tárgyban a közgyűlés szünetében sajtótájékoztatót is tartottak, melyen részt vett a témakör előadója, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A rendezvény holnap közös faültetéssel folytatódik Sóstón, a környezet- és klímavédelem jegyében.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai Nyíregyházán tartották közgyűlésüket. A tanácskozáson többek között napirendre került a 2021 és 2027 közötti időszak uniós támogatásainak rendszere, az Okos Városok Okos Energetikai fejlesztésének lehetősége, valamint a Modern városok útja a digitális jólét felé.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az egyik központi kérdés, 'A milyen lesz a szolgáló és szolgáltató közigazgatás a megyei jogú városokban' című témakör előadója Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt.

Nyíregyháza fejlődése kiemelkedő példa

A sajtótájékoztatón a kormány és a megyei jogú városok összehangolt munkájáról beszélt. Hangsúlyozta, az elmúlt években nagyon fontos döntések születtek a fejlesztéspolitika terén, ennek legnagyobb nyertesei a megyei jogú városok voltak. Nyíregyháza közöttük is kiemelkedően jó példa, imponáló az a közterületekre, a kulturális- és sportéletre, vagy akár az állatparkra kiterjedő tervezett városfejlesztés, amely ilyen mértékben újíthat meg és varázsolhat szebbé egy várost.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A miniszter hozzáfűzte, a megyei jogú városok polgármesterei kulcsfontosságú partnerei maradnak a kormánynak a következő években is, a Modern Városok Program folyamatban van, melyet közösen tekintenek át. Emellett a jövő évben megismerhetik az Európai Unió következő hét éves költségvetését is, az ebben szereplő források felhasználásáról szintén közösen döntenek majd.

Több mint ezer milliárd fejlesztésekre

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere elismerően szólt Nyíregyháza fejlődéséről, valamint megköszönte a kormánynak, hogy a Modern Városok Program segítségével komoly sikereket tudnak elérni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kiemelte, hogy a magyar kormány nagyon fontosnak tekinti a megyei jogú városokat és a szervezetet is, a nyíregyházi eredményekhez pedig külön gratulációt fűzött. Elmondta:

Gratulálok polgármester kollégámnak és Nyíregyháza polgárainak ahhoz az eredményhez, amit az elmúlt néhány évben elértek. Amit itt láttam, az egy csoda.

A megyei jogú városok az uniós támogatásokkal együtt ezer milliárd forintot meghaladó összegből gazdálkodhatnak a fejlesztések területén. Ezzel úgy szeretnének élni, hogy mindenki jobban élhessen az adott városban. 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Nyíregyháza legutóbb 16 évvel ezelőtt adott otthont a Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének, ezért a házigazda, Dr. Kovács Ferenc polgármester egy összefoglaló filmmel mutatta be a város eddigi fejlődését és a folyamatba lévő fejlesztéseket. Így a sajtótájékoztatón már csak röviden fogalmazott, szerinte a városnak egy nagy megtiszteltetés és nagy lehetőség is, hogy itt rendezték a közgyűlést, és ezt szeretnék maximálisan kihasználni.  

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Megyei Jogú Városok Szövetsége nyíregyházi közgyűlésének programja pénteken közös faültetéssel folytatódik Sóstón, a környezet- és klímavédelem jegyében.

Kapcsolódó galéria

MJVSZ Közgyűlés 2019